torsdag 24 december 2009

Vinös Wine Awards 2009


Eftersom Vinös åker på en längre semester inom kort presenterar vi redan nu vår topplista över årets bästa viner. Förra året korade vi vinnare i olika klasser i Vinös Wine Awards 2008 och bästa vin alla kategorier blev då Elio Altare Langhe Rosso Arborina 1997. I år tänkte vi istället lista de 20 bästa vinerna vi druckit under året, oavsett kategori, färg eller sort.

Innan vi inleder återblicken vill vi också tacka er som läser och kommenterar den här bloggen, en bra vecka är ni nästan 1000 personer vilket känns jätteroligt. Hoppas ni fortsätter att besöka oss och kommentera inläggen även under 2010!

När vi blickar tillbaka på året inser vi att det varit ett lite konstigt och ovanligt vinår för oss i flera avseenden:

  • Ingen Bordeaux eller Bourgogne platsar på topp 20-listan
  • Årets bästa rödvin är en Valpolicella!
  • Topp 20-listan innehåller 15 champagner varav 11 från Krug
  • Fantastiska viner som Krug 1989 & Bollinger RD 1996 hamnade utanför listan...
Vi börjar såklart nedifrån och arbetar oss uppåt mot Årets vin 2009:

20. Virna Barolo Preda Sarmassa Riserva 1996, 94 poäng
"Balansen är helt perfekt och avslutningen är underbart blodapelsinsöt"

Från denna lite okända baroloproducent har vi druckit mycket vin de senaste 10 åren men inget har varit så bra som det här. Trots 13 år på nacken kändes det fortfarande som att det fanns mer utveckling kvar. Årets tredje bästa barolo för oss!

19. Krug 1964, 94 poäng
"Doften är sherrylik med massor av riktigt mörk choklad och rökighet"

Initialt tyckte vi att den här champagnen var för gammal men med lite luft växte den och blev riktigt maffig. Hade det varit en flaska i bättre kondition hade förmodligen betyget kunnat bli ännu mycket högre!

18. Henriot 1995 "RD", 94 poäng
"konsistensen är ljuvligt simmig och moussens minibubblor gräddigt perfekta"

Henriot lyckades fantastiskt bra denna årgång och vi har två Henriot-viner från -95 på listan. Kanske kommer Henriots 96:or bli ännu bättre med tiden men än så länge är 95:orna bäst på 90-talet.


17. Jacques Selosse Version Originale NV (degorgerad oktober 2006), 94 poäng
"En dryg halvminut efter att man svalt känns området från halvvägs in i gommen och bakåt fortfarande helt täckt av detta Avize-elixir"

Med några års lagring efter degorgering blir Selosse champagner helt oemotståndliga. Det enda problemet nu för tiden är väl att priserna gått genom taket men när man dricker vinerna förstår man också varför...

16. Mas de Boislauzon Cuvée du Quet 2007, 95 poäng
"doften av mosade jordgubbar och smultron kommer sitta kvar i lustcentrat många veckor"

Detta är ett i vår värld högst kontroversiellt vin som lyckas charma oss trots överdriven alkohol och lite för låg syra. En av anledningarna är att tanninstrukturen är bra (till skillnad mot många andra liknande viner) och att doften var helt overkligt förförande. Men vi är inte säkra på att vi inte ändrar oss nästa gång vi dricker det här vinet.

15. Cavalier Bartolomeo Barolo Vigneti Solanatto Altinasso 1995, 95 poäng
"gentlemannamässig uppvaktning i form av rosor och choklad"

Vi blev helt knockade av det här vinet. Inte av kraften men av kvaliteten. En burgundisk barolo i gamla skolan som var ett av de mest komplexa viner vi druckit hela året. Bravissimo!

14. Paolo Scavino Bric dël Fiasc 2001, 95 poäng
"frukten är kompakt mörk och den har ett ungt, kraftfullt grepp"

Raka motsatsen till Bartolomeos barolo ovan. Här är det karatesträva tanniner, hög extraktion och explosiva smaker. Vi provade den bredvid 97:an och den vann faktiskt ganska lätt. En riktig monsterårgång som nog borde lagras minst 10 år till.

13. Krug 1973, 95 poäng
"Vid första sniffen doftar det ogräddade kanelbullar!"

En fullt mogen och mycket intressant flaska Krug. Vi tycker nog att det är lite pretentiöst när folk skriver att viner är intellektuella men här är ett vin som skulle kunna kvala in i den gruppen. Skulle vara fantastisk till gåslever eftersom den hade en försiktig sötma i kombination med ruggig komplexitet.


12. Diebolt-Vallois 1979, 95 poäng
"den bästa Diebolt-Vallois vi någonsin druckit"

En fantastisk representant för mogen blanc de blancs där åldersfetma och mognadstoner möter en fortfarande kraftfull syra. Havsdoften av skaldjur och blåstång kommer aldrig försvinna ur minnet!

11. Krug 1971, 96 poäng
"frisk och söt äppleton som får oss att associera till Bonnezeaux eller en trockenbeerensauslese"

En otroligt stor positiv överraskning på den stora Krug-provningen. En blyg viol som man förmodligen helst ska dricka utan varken mat eller andra viner. Den mest feminina Krug vi någonsin druckit och vi hoppas att någon gång få uppleva denna skönhet igen.

10. Krug 1998, 96 poäng
"påminner om en fluffig citronfromage"

Fortfarande väldigt ung och fatig men ändå i en lite lättare stil. Vi har ju länge hävdat att 1998 är en underskattad årgång och det här vinet gav oss ytterligare skumpa på vår kvarn. Spara i minst 10 år och njut sedan i stora klunkar!

9. Krug Private Cuvée NV (degorgerad sent 50-tal), 96 poäng
"Sherry, knäckebröd, mörk sirap, mörk choklad, salmiak"

Att dricka nonvintagechampagne med 50 år på nacken är fantastiskt i sig. När den sedan dessutom uppvisar vitalitet, komplexitet och kraft känns det nästan overkligt. Men det visar också Krugs inställning till sin "standardchampagne".

8. Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1995, 96 poäng
"en sötaktig doft av mogen pinot tillsammans med mango och ljunghonung"

Den andra Henriot-champagnen från 1995 på vår lista. Det har börjat uppvisa viss mognad men kommer nog att fortsätta att bli ännu bättre de närmsta åren. Det är så härligt med prestigecuvéer som vågar gå på precision, elegans och balans istället för ren kraft.


7. Quintarelli Valpolicella Classico Superiore 1997, 97 poäng
"första sniffen är som en nyputsad silversked med fin boysenbärssylt"

Årets bästa rödvin! Vi provade detta på plats hos Guiseppe i Negrar för några somrar sedan men då stal hans Amarone från -97 hela showen. Nu, med lite mer mognad, gav det oss en utomjordisk upplevelse och vi är så glada att vi har en flaska kvar i källaren. För de av er som aldrig provat Quintarelli - gör det! Hans viner har ingenting med halvsöta publikfriande amaroneviner att göra. Och inte heller någon likhet med de överextraherade kraftpaketen från Dal Forno. Quintarelli är unik i Valpolicella och gör old school-viner med perfekt balans, renhet och makalös komplexitet.

6. Krug Grande Cuvée [Magnum] NV (degorgerad runt år 2000), 97 poäng
"en otrolig koncentration, citroniga syror, rostat bröd, choklad och hasselnötter"

Det här vinet var så imponerande så vi beslöt oss på sittande provning för att börja köpa Krug GC på magnum för att lagra. Men en prislapp på 3.300 kr gjorde att vi ändrat oss så fort vi nyktrat till. Men det är ändå fascinerande att Krug kan skapa champagne på den här kvalitetsnivån i relativt stora volymer. Det här vinet hade en attack som vi nog aldrig upplevt i någon annan champagne!

5. Krug 1996, 98 poäng
"doftar purungt men vi slås av att eken redan är helt integrerad i den massiva frukten"

Ikonvinet vars capsule pryder rubriken på denna blogg. Vi trodde nog innan att det skulle likna Grande Cuvée mer men faktum är att vinet nästan helt saknade fattoner vilket gör det till en unik Krug. Syran var så hög att man hade blivit orolig om det hade gällt någon annan producent. Nu innebär det bara att vi inte kommer öppna någon flaska förrän tidigast bortåt 2020...

4. Krug 1982, 98 poäng
"liknar egentligen mest en stor vit bourgogne med en otroligt komplex doft av ylle, ostronskal, fat och nytvättad bomull"

En helt underbar och mycket komplex champagne som vi fick avnjuta perfekt mogen. Allt fanns på plats i denna monumentala Krug - mineraliteten, faten, syran och komplexiteten. Men det som var mest fascinerande var den väldigt tydliga doften av nytvättad bomull. Det var som att borra in näsan i ett lakan som hänger på tork i solen. Eller att lägga sig i en stor fluffig hotellsäng.
3. Clos du Mesnil 1988, 99 poäng
"Även två decimeter över glaset svävar en doftdimma som om någon pudrat luften med florsocker"

Enligt Juhlin är Clos du Mesnil världens bästa vin alla kategorier och årgång 1988 den femte bästa champagnen någonsin. På besök i Mesnil har vi några gånger fikat i den lilla parken som ligger öster om denna clos och blickat ut över rankorna. Det vi gillade när vi nu för första gången fick prova detta vin var att det kändes mer som Mesnil än Krug. Allt som vi förknippar med stor och mogen Mesnil-champagne fanns på plats fast i en exklusivare form. Det fanns ultraren mineral, hemkokt len smörkola och nyrostat bröd med smör och honung. En helt fantastisk champagne och den bästa blanc de blancs vi någonsin druckit.

2. Krug 1988, 99 poäng
"trots 21 års ålder ung i sin täta doft av honung, höstäpplen, fat, kanderade apelsinskal och kalksten"

Ytterligare en i raden av fantastiska Krug-champagner men den här är kanske mer klassisk i stilen. Den var ultrafyllig och flyttade fram våra referenser kring hur mycket ett vin kan smaka. Och hur koncentrerat ett vin kan vara utan att tappa ett uns av elegans eller balans. Med tiden kanske det här visar sig bli ännu bättre eftersom den fortfarande gör ett väldigt ungt intryck.

Då är vi framme vid årets bästa vin alla kategorier, tillika vinnare av Vinös Wine Awards 2009:"En doft som inte liknar något vi tidigare känt i ett vin. Det kan närmast beskrivas som nykokt svensk hummer på flaska. Eller kanske kamtjatkakrabba. Det är en sötsalt, mineralig doft av tång och skaldjur som är helt oemotståndlig. Dessutom finns citron, rostat bröd och vanilj. Faten är helt integrerade. När doften lovar så här mycket bävar man nästan för att ta första klunken. Som tur är gör den oss inte besvikna, tvärtom. De underbara havsdofterna återkommer i smaken och lindas in i en mjuk mogen fetma. Fylligheten och smakintensiteten är enorm liksom syran. Det här är den bästa champagnen vi någonsin druckit"

3 kommentarer:

E sa...

Tack för en fantastisk lista, helt i min smak (om än inte division) och tack inte minst för mycket trevlig läsning under året. Hoppas att ni fortsätter i samma stil nästa år!
God jul, god fortsättning och bon voyage!
/Erik

Finare Vinare sa...

Härligt tunnelseende, Krug, Krug och åter Krug! Man måste dra slutsatsen att de där tusenlapparna till Netterberg gav rätt bra utdelning på investerade pengar...

Ha det bäst i 2010, hoppas vi ses över något gott framöver. Vart reser ni och när är ni tillbaka?

Vinös sa...

Erik: Tack och kul att du gillade listan. Hoppas vi kan fortsätta diskutera vin med dig här på bloggen under 2010 också!

F&V: Kvällen med Netterberg var definitivt värd pengarna :) Hoppas ni också får ett fantastiskt 2010 och att vi får möjlighet att prova lite vin tillsammans!