söndag 22 februari 2009

Baroloprovning

Ikväll ska vi för första gången på två år titta till Bric dël Fiasc 1997 som vi blivit så hänförda av tidigare. Han tar även med sig lillebror från 2001. Dessutom mönstras Gianni Voerzios Barolo La Serra 2001 och stormästaren Aldo Conternos fatlagrade langhe nebbiolo Il Favot 2000.

Av Barolos totalt 11 byar är det 5 som sticker ut kvalitetsmässigt: La Morra, Barolo, Castiglione Falleto, Serralunga d'Alba och Monforte d'Alba. De två förstnämnda gör generellt sett lättare, elegantare och blommigare baroli och de tre senare mer långlivade, tanninstinna kraftpaket. Ikväll testar vi viner från tre av de fem toppbyarna.

Familjen Scavino har sin hemvist i Castiglione Falleto och 1978 övertalade den då unge Enrico sin far Paolo att vinifiera druvorna från växtplatsen Fiasco separat - vinet Bric dël Fiasc var fött. Än idag är det den cru som Scavino håller främst.

Gianni Voerzio är granne med ingen mindre än Elio Altare i La Morra. Han går visserligen i Elios fotspår med kort maceration och rotofermentors men är rejält mycket frikostigare med ny ek. La Serra är en av de främsta växtplatserna i La Morra och härifrån gör Gianni sin toppbarolo som får hela 30 månader på nya 500-liters ekfat!

Aldo Conterno i Monforte d'Alba använder druvor från unga stockar från växtplatsen Bussia Soprana till sin langhe nebbiolo. Denna cru är känd för att ge strukturerade viner som med tiden får aromer av tjära. Ett Barolo DOCG-vin måste enligt de italienska vinlagarna lagras minst två år på fat (av valfri storlek och valfritt träslag!). Men för en langhe nebbiolo gäller alltså inte det kravet. Fast de 18 månader på nya barriquer som Il Favot får är ju ändå en rätt ambitiös fatning.

Nu får det vara slutsnackat, nu kör vi:

Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc 1997 har en söt, stor och hårt rostad doft med aceton, pinjenötter, russin, bigarråer och choklad. Det finns också en ganska tydlig animalisk ton som drar åt rått kött och som vi inte minns från förra gången vi drack vinet. S tycker att det doftar chevre och det finns helt klart ett inslag av lite stallighet. Komplexiteten är fantastisk men man kan inte säga att det här är en typisk Bric dël Fiasc.

I munnen känns vinet fortfarande ungt med hög strävhet, rungande syra och ett sammelsurium av smaker. Den höga tanninhalten lockar fram en grönaktig ton av banan som är en Scavino-tell. När det gäller frukten blir vi lite konfunderade. Var den inte betydligt mer kompakt än så här? Börjar den spricka sönder innan tanninerna på långa vägar har mjuknat? Eller är det bara våra förväntningar som är alldeles för höga? Eftersmaken är hur som helst makalöst lång och rakt igenom njutbar. Elva och ett halvt år efter skörd är detta fortfarande ett matkrävande vin!

Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc 2001 har en om möjligt än mer komplex doft som dessutom är betydligt mer ursprungstypisk. Massor av söt lakrits, tjära, mörk frukt, alkohol, fat, blodapelsin, oregano och torkade rosor.

Smaken är också mångfacetterad, frukten kompakt mörk och den har ett ungt, kraftfullt grepp. Men konstigt nog känns den inte strävare än 97:an. Kanske beror det på den yngre frukten. Det känns som att den här årgången är mer stilren och den vinner förhållandevis lätt över sin 4 år äldre bror.

Aldo Conterno Langhe Nebbiolo Il Favot 2000 har en brunröd transparent färg som ger det klart äldsta intrycket av de fyra vinerna. Doften är också märkbart sötare och enormt fatpräglad, det är inte mycket som tillåts sticka ut under det tjocka eklocket. Nymalet kaffe och mörk choklad med några stänk av mint är det något endimensionella intrycket vi får.

I munnen är det dock en annan visa. Här står Il Favot upp väl mot sina kombatanter och erbjuder en underbart sötmogen bigarråfrukt och en fantastisk koncentration utan att någonsin tappa balansen. Eftersmaken är minst sagt imponerande med mogna tanniner och frågan är om den inte ger bröderna Fiasco på tafsen när det gäller intensitet och persistens.

Gianni Voerzio Barolo La Serra 2001 har kvällens tätaste och blårödaste färg. En lyxig och intensiv doft av vitt trälim, balsaträ, mint, violer, rosor och en betydligt mer rödaktig frukt än i de övriga tre vinerna. Vi provade det här vinet när det kom på Systembolaget 2006 och då överskuggade faten frukten helt och hållet. Men nu har faten definitivt dragit sig tillbaka och gett plats för ett fantastiskt doftspektrum.

Syran är riktigt bra men även i detta fall är tanninstrukturen obarmhärtig. Frukten är rödaktig med körsbär och hallon. Det finns även mineraler och blommor men totalintrycket är att vinet behöver mer tid i källarens mörker.

Några tankar och reflektioner från kvällens provning:
  • Barolo-2001:orna är monster och behöver tid i källaren men potentialen är enorm.
  • Bric dël Fiasc 1997 imponerade inte alls lika mycket på oss som tidigare - tillfällighet eller ålderstecken? 2001:an är definitivt bättre!
  • Il Favot förvånade med sin förhållandevis enkla doft men det kan ha varit brist på luftning som spökade (flaskan tog slut rätt fort) - i munnen var vinet duktigt bra.
  • Barolo La Serra 2001 kostade 203 kronor i augusti 2006 och det känns som ett av de större barolofynden i modern tid på bolaget. På släppet i mars kommer 2004:orna till priset 288 kr - fortfarande väldigt prisvärt om kvaliteten är i paritet.
  • Renato Ratti Barolo Marcenasci 2004 som vi drack häromdagen var betydligt mer tillgänglig än samtliga kvällens viner. Och det beror främst på den aggresiva användningen av små franska fat som samtliga kvällens viner utsatts för. Tyvärr kan det ibland dölja den fantastiska komplexiteten hos nebbiolo.

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Extremt intressant genomgång! Kul att höra om stilen i 01 Bric, men varken 97 Bric eller 00 Il Favot verkar riktigt ha gett sitt allra bästa. Hur länge luftade ni Il Favot?

Allteftersom minnet av 97:ans enorma turbomotor bleknar, är det 96:ans perfekta balans som fortsätter att skina lika starkt. Förlåt att vi inte höll den som bäst av 2007... ;-)

Frankofilen sa...

Håller med, otroligt intressant genomgång. Vad tror ni om drickfönster för 2001 Bric? Låter ju inte alls oäven redan nu...

Men vad pysslar Gianni Voerzio med? Nolltrean var visserligen häftig, men nästan en parodi med all kokoschoklad. Inte mycket av La Serra som lyckades tränga igenom. Vi drack även en nolletta i augusti förra året. Min reaktion blev i det närmaste ilska - all hårdrostad ek låg som ett täcke över vinet. Orkade inte blogga om eländet. Jag hoppas verkligen allt trä går in med tiden, och ert smakprov tyder väl på det, eller så har vi olika toleransnivåer helt enkelt. Får nog smaka om både nollettan och nollnollan snart. Visst är det billigt jämfört med Italien, men jag har ändå funderat på att hoppa över nollfyran. I vilket fall som helst smaka först.

Kan man inte hoppas på någon ekreform à la Spinetta?

Vinös sa...

Vi brukar verkligen gilla Il Favot och det mesta som kommer ur händerna på Aldo Conterno så det var riktigt konfunderande att den var så förhållandevis enkelspårig i doften. Vi luftade samtliga viner alldeles för kort tid men satt å andra sidan länge med dem i glasen. Vår slutsats var att kombinationen av för kort luftning och mördande konkurrens gjorde att den inte riktigt ville skina. Förutom i munnen där den gav underbar söt frukt och kombinerade enorm intensitet med perfekt balans.

Visst är det härligt med vinminnen av den typen som ni har av BdF 96, där man nästan kan framkalla hela doft och smakspektrat ur minnet bara genom att sluta ögonen och fokusera.

Tyvärr har vi helt slut på Scavinos från 90-talet nu så vi får leva på just gamla minnen och se till att skapa nya med årgångarna från 2000-talet :)

Vinös sa...

Frankofilen: Vi har ju också upplevt La Serra som parodisk map fatningen tidigare men nu hade mycket av den råa eken gått in i frukten. Och då tittar också lite blommig La Morra-elegans fram! Nu kändes det visserligen för ungt men inte specifikt överekat.

2003:an köpte vi ett smakprov av och avstod från att köpa fler. Förutom ekchocken kändes den inte lika bra i övrigt heller. Vi har blivit riktigt besvikna på många baroli från -03, tom vår favorit Elio underpresterade ju då.

Man undrar ju lite hur Gianni tänker när han tar beslut om 30 månader på nya fat? Smakar han av efter två år och tänker att det saknas lite fatakaraktär? :)

Fast vem vet, han kanske är ett geni. Vi tyckte 01:an var riktigt bra nu och det kändes som att den kommer att fortsätta utvecklas i rätt riktning...

Vintresserad sa...

Mycket intressant genomgång, man tackar och hoppas på mer!

Anonym sa...

Var 1997 redan trött?