lördag 14 februari 2009

Gianni Gagliardo Barolo Preve 2001

Vår middag på Rolfs Kök inleds med varsitt glas Diebolt-Vallois Prestige NV till deras superba ankleverterrine. En riktigt lyckad kombination där mandeltonerna i vinet träffar bra mot de insprängda mandelflarnen i terrinen. Och trots Prestigens mjuka, lite utvecklade, krämighet har den ändå syran att stå upp mot fetman i levern. Gott!

I Roffes vinlista finns idel ädel adel och vi fastnar till slut för en 2001 barolo som vi inte druckit tidigare och från en cru som vi inte ens känner igen namnet på - "Preve". När vi senare på kvällen kollar upp det hela får vi reda på att Preve bara är ett namn på vinet, ingen cru. Skönt, ett tag trodde vi att solen hade fått fläckar :-)

Druvorna till Preve hämtas tydligen från cru Lazzarito i Serralunga och Serra dei Turchi i La Morra. Lazzarito ligger oss lite extra varmt om hjärtat eftersom vi bodde ett stenkast därifrån i somras. Den ligger på vänster sida om vägen från Serralunga ner till Fontanafreddas stora anläggning nere vid Via Alba och det är också de som äger större delen av Lazzaritos ca 8 hektar. Jordmånen är kalkrik och ger frukt av väldigt hög kvalitet och struktur för långlagring.

Serra dei Turchi har inte alls samma kvalitetsrykte som Lazzarito. Den ligger i sydsluttningen runt byn Serra i östra La Morra och är ej att förväxla med växtplatsen La Serra som är av en helt annan kaliber.

Gianni Gagliardo Barolo Preve 2001 doftar elegant toppbarolo i nya skolan. Massor med trälimmiga nya fat, läder, mineral, torkade kryddor och rosor samt en frukt som drar åt söta, solvarma bär.

Smaken är perfekt balanserad och tanninerna är polerade och välgjorda. Björnbär, hallon och framför allt söta körsbär trivs med mineral och fat. Ska vi komma med någon liten kritik, och vi betonar liten, så är det kanske att det där riktiga trycket i mitten inte infinner sig. Ett vin i den här prisklassen borde kunna leverera bättre mid palate en toppårgång.

Eftersmaken är riktigt lång, komplex, mineralpräglad och balanserad. Det här vinet kommer fortätta att utvecklas och vi skulle verkligen vilja dricka det igen om 10 år!

Inga kommentarer: