söndag 15 februari 2009

Bernard Hatté Rosé

Roséchampagne tillverkas i olika skolor. Vissa tillverkare gör kraftfulla, pinotdrivna roséer medan andra gör viner där skillnaden mot en vanlig champagne nästan enbart sitter i färgen och inte i doft och smak. Bernard Hatté tillhör de förra och deras kompromisslösa rosé på 100% pinot noir från Verzenay är ett bevis för den höga kvalitet som denna grand cru-by kan prestera. Verzenaypinot är ofta köttig, kraftfull, pepprig och lagringsduglig. Kvällens flaska deggades våren 2006 och borde börja uppvisa mognadstoner nu.

Bernard Hatté Rosé har en otroligt vacker färg som påbörjat färden från rosa till brons. Doften är mineralig, lite rökig och har ett brokigt doftspektrum av allt från apelsinskal, läder och rost till godistoner av ferraribilar och geléhallon. Med lite luft tittar även en lakritston fram.

I munnen har denna rosé en imponerande kraft och våra associationer går till Tavel. Moussen är pigg och småbubblig och godistonerna är inte alls lika tydliga i smaken. Istället är det en renrasig smak av mineral, torkade apelsinskal, järn och lakrits som dominerar.

Det här är kanske inte ett stort vin men det erbjuder ändå en njutbar och intressant drickupplevelse utöver det vanliga.

Inga kommentarer: