tisdag 17 februari 2009

Renato Ratti Barolo Marcenasco 2004

Det blir allt svårare att dela in baroloproducenter i modernister och traditionalister eftersom gränserna suddas ut allt mer. Exempelvis kombinererar allt fler vinmakare nymodigheter som roterande jäskar med användandet av traditionella botti av slovensk ek. Renato Ratti är en av dessa producenter som inte väljer sida. De tillverkar tre baroli från växtplatser nära Annunziata i La Morra. Kvällens vin är firmans ingångsbarolo.

Renato Ratti Barolo Marcenasco 2004 har en elegant, lite eldig och mycket komplex doft av sötlakrits, salmiak, jord, pinjenötter, balsaträ, kirsch, mosade hallon och torkade rosor. Det finns också ett lite försiktigt inslag av grön banan à la Scavino. Riktigt bra!

I munnen är vinet otroligt elegant, lätt och balanserat. Eldigheten från doften återkommer även i munnen och den ackompanjeras av lena tanniner och ren söt frukt. Det är ingen tvekan om att det smakar modernistbarolo trots att de inte använt några nya fat. Intensiteten är mycket bra liksom längden. 

Det här är en fantastisk barolo som är långt mycket bättre än de 90-91 poäng som internationell vinpress delat ut. Däremot är det ingen kandidat för långlagring. Ni som lyckades plocka upp några flaskor på släppet i måndags behöver inte känna någon stress att dra korken men det är definitivt en av de mest tillgängliga 2004:orna vi har provat.

9 kommentarer:

Mr J sa...

Låter riktigt bra. Tänkte prova en flaska till helgen.

Vinös sa...

Kul, vi ser fram emot att höra vad du tyckte om den!

Winepunker sa...

Jag gillade '04an skarp när jag provade den på sortimentsprovningen (Vinovativas?) i september förra året. Provade '93an inte långt före, den höll ihop förvånade bra och bjöd både på elgans och komplexitet, dock i väldigt mogen stil.
Jag tror nog '04an klarar lite lagring, blir kanske tom. bätre.

Finare Vinare sa...

Mycket intressant och kul! Vi tog Rocche och Conca eftersom den vanliga Marcenascon var slut. Enligt WS verkar de må bra av fyra års väntan åtminstone. Winepunker, fick du tillfälle att testa dem också?

Winepunker sa...

Tyvärr, Marcenasco är den enda jag druckit. Dessutom var jag upptagen i princip hela dagen vinerna släpptes på bolaget nu så det blev bara lite öl framåt kvällen i väskan hem (Nøgne Ø och Sierra Nevada), man kan inte få allt...

Vinös sa...

Winepunker: Den här typen av lättare La Morra-barolo har ofta ett fascinerande långt drickbarhetsfönster trots att de även går att dricka unga. Kul att höra att 93:an höll ihop efter 15 år. Vi köpte bara två flaskor av 04:an och tänkte först dricka bägge i närtid men nu kanske vi får tänka om.

F&V: För oss var det tvärtom, Rocche och Conca var slut men Marcenascon fanns kvar! Vi har aldrig provat R&C men de verkar ju göras i en lite kraftigare fatad skola.

Apropå bra barolo så drack vi Bric dël Fiasc -97 och -01 i helgen. Våra intryck bloggas nu i veckan.

Finare Vinare sa...

Det är första gången ut med Ratti för oss också. Man får hoppas att fatakaraktären gått in i vinerna om fyra-fem år. Kanske borde man helst spara dem dubbelt så länge?

Spännande med Bric. Vi hänger på låset...

Dansk i 08 sa...

kolla www.philipsonwine.com har jätte bra priser på netop Ratti

Vinös sa...

Hej Dansk i 08! Vi tyckte också priserna såg bra ut, speciellt 199DKK för Marcenasco -01 och -04. Men sen kollade vi kursen och en dansk krona står i över 1,50 nu?! Det blir dyrt att köpa vin utomlands framöver. Och med viss fördröjning även här hemma när valutaeffekterna slår igenom :(