tisdag 15 december 2009

Poliziano Mandrone di Lohsa 2006

På något sätt lyckades Systembolaget trolla bort hela utbudet av Polizianos vino nobile 2006 som kom i decembersläppet. Till passagen kom 12(!) flaskor och resten verkade smetas ut över landet för att sedan försvinna helt i rasande takt. Vi hade tänkt köpa minst en låda och trodde inte att det skulle vara bråttom, men vi fick inte tag på en enda flaska.

För 189 kronor var det förmodligen ett av det mest prisvärda vinerna på hela decmbersläppet. Röttorp utsåg det till och med till Systembolagets bästa vin under 200 spänn. Och det bidrog såklart till att de butiker som fick in vinet sålde slut rätt snabbt.

Lyckligtvis är Poliziano en producent som levererar både hög kvalité och hög prisvärdhet rakt igenom hela sitt sortiment. Vi köpte därför några flaskor av deras Maremma-vin Mandrone di Lohsa istället, en blandning av 80% cab, 10% petit verdot och 10% alicante, fostrad 18 månader på ny fransk ek.

Man skulle kanske kunna tro att Poliziano Mandrone di Lohsa 2006 (249 kr) ska vara en likörsöt charmör infattad i mandelmassiga fat men inget kunde vara längre från sanningen. Den är istället ung och mer klassiskt fatad och har samma seniga sottobosco-anslag som Querciabellas Chianti som vi nyligen drack. Det osar av surkörsbär, mörk choklad, nötter, vediga örter och lite eldighet från alkoholen. Det finns dock absolut ingen syltighet eller likörsötma i näsan.

I munnen märks också ungdomen av väl och den lite kärva avslutningen är riktigt snygg med mörk choklad, fat och sådana där blåbärstoner som petit verdot kan ge även i ung bordeaux.

Med lite luft försvinner den värsta valpigheten och man kan börja ana vad som kommer hända med några år på flaska. Vi tror att man bör korka upp första gången om 4-5 år men att det kommer leverera riktigt bra njutning även många år därefter.

4 kommentarer:

MMM sa...

Om du skulle råka ha vägen förbi Bordershop i Puttgarden kan du handla pallvis med Poliziano Vino Nobile 2006 för 109 DKK.

Fredrik sa...

Vid en provning av många av de tyngre vinerna i decembersläppet tyckte jag nog att Mandrone di Lohsa var en av de absolut bästa!

Just balansen och den snygga fatbehandling var det som jag tyckte gjordes bättre än flera andra, dyrare, alternativ.

Vinös sa...

MMM: Vi har hört talas om att den där bordershopen har Poliziano till bra pris. Problemet är väl bara att bilen brukar vara överfylld med vin redan innan man kommer dit :)

Fredrik: Vi kan bara hålla med, det är riktigt bra redan nu. Det verkar som att Poliziano överträffat sig själva det här året. Även Asinone 2006 (har vi inte provat själva än) ska tydligen vara helt grym.

Anonym sa...

Ny sändning verkar ha kommit in eller så har man "hittat" några pallar på Lagena eller DLP.