måndag 7 december 2009

Domaine Paul Autard Châteauneuf-du-Pape Blanc 2001


I Sverige har julmusten länge varit en nagel i ögat på Coca-cola. En semihednisk dryck som lokalbefolkning föredrar framför läskeblasken nummer 1, åtminstone vid vissa tider på året.

Den skotska motsvarigheten till ögonnagel heter Irn-Bru och har producerats i Glasgow i över 100 år. Trots massiv marknadsföring från cola-jättarna fortsätter skottarna att älska sin lokala läsk. När McDonalds öppnade sin första restaurang i Skottland fanns inte Irn-Bru på menyn vilket givetvis ledde till demonstrationer och vilda protester som så småningom tvingade hamburgerjätten att ändra sig. Idag njuter många skottar Irn-Bru till sin BigMac.

Receptet på den skotska nationalläsken är hemligt, enbart två personer i hela världen känner till det. En av dessa är producentens Barrs styrelseordförande som en gång i månaden blandar ihop en batch av de hemliga ingredienserna i ett låst rum.

Så varför yrar vi om detta på en vinblogg? Jo, det är inte ovanligt att doften av just Irn-Bru är väldigt framträdande i främst söta viner. Ikväll känner vi den även väldigt starkt i ett torrt vin och det är förbluffande hur tydlig likheten är...

Domaine Paul Autard Châteauneuf-du-Pape Blanc 2001 (€30 på plats sommaren 2004) doftar alltså Irn-Bru men även saffran, blöt kalk, övermogen litchie och fatvanilj. Det är en intressant och komplex doft men kanske inte världens lättaste att matcha till mat.

I munnen är vinet gräddigt visköst och som vanligt för områdets vita är det problem med för platt syra. Godis- och frukttonerna från doften återkommer även i smaken och avslutningen är lite eldigt fet och fatbesk.

Det är svårt att ge ett rättvist omdöme om den här typen av viner. Komplext och intressant? Ja. Blir man sugen att dricka en flaska till inom kort? Nej.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Irnbru smakar inte alls som julmust. Snarare som tuggummi eller fruktgodis!

Vinös sa...

Det var inte så vi menade. Vi avsåg bara att Irn-Bru också är en lokal läsk som de stora Cola-bolagen inte lyckats manövrera ut från marknaden.

Vad Irn-Bru smakar är väldigt svårt att bena ut men det ligger nära det gamla tuggummit Röda Smajl.