tisdag 22 december 2009

Craggy Range Te Muna Road Pinot Noir 2007


Vi hade ingen möjlighet att köa på mittensläppet i december vilket kändes ok eftersom utbudet var ganska magert. Och för att få tag på Selosse 1999 hade man behövt köa tidigt. Det enda som lockade förutom stormästaren från Avize var två pinoter från Cragge Range på Nya Zeeland. Men när vi kom in runt lunch lyckades vi plocka de två sista flaskorna av både Te Muna Road och Zebra vilket kändes rättvist med tanke på hur många timmar vi spenderat i kön till släppet på Regeringsgatan under 2009 :)

Craggy Range Te Muna Road Pinot Noir 2007 doftar inte franskt men inte heller sylt och vanilj. Godkänd nivå av pinosity i kombination med ren och härlig bärighet ger ett fräscht och aptitretande intryck. Men kanske doften är något enkel för prislappen på nära tre hundralappar? Vi känner också en ganska tydlig men atypisk doft av svart vinbärsblad tillsammans med mint, kryddor och rönnbär.

I munnen är vinet också väldigt rent och jämfört med sina franska bröder är sötman lite högre men det funkar bra tillsammans med den primära bärigheten. Känslan blir nästan att dricka flytande bär.

Eftersmaken är saftigt god och hallonsmakande men inte superkomplex. Vi tror att det här vinet skulle vinna kraftigt på att få en rejäl kyss franska fat, både för bättre struktur och en mer komplex smak- och doftprofil.

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Intressant, jag tyckte jag hittade en hel del franska fat med både vanilj och kafferost. Håller annars helt med om både renheten och det i nuläget väldigt primära intrycket (liksom poängen ;-) ). Jag följde flaskan i kylen över flera dagar och den höll ihop väldigt bra, med mer av skogiga toner efter hand. Kul att det föll i smaken, trodde kanske inte det riktigt var er stil...

Vinös sa...

Vi hittade ingen vanilj alls, men det gjorde inget :-)

Kul att den höll ihop över några dagar i kylen, vi har lagt en flaska i källaren för att prova igen om några år.