fredag 4 december 2009

Château Le Crock 1995

Ikväll ska vi testa en cru bourgeois från 1995, en årgång som vi imponeras allt mer av. Hela Médoc lyckades extremt väl detta år och höstregnen var bara välbehövliga efter en varm och torr sommar.

Château le Crock i Saint Estephe (själva slottet ligger faktiskt utanför gränsen till AC St Estephe men vingården ligger såklart innanför) är en pålitlig producent av potent och lagringsduglig bordeaux. Druvmixen är 60% CS, 25% M, 10% CF och hela 5% PV vilket förklarar den kraftiga färgen som vinet har i sin ungdom.

Slottets ägare, familjen Cuvelier, var verksamma som negocianter i Bordeaux redan tidigt 1800-tal men 1903 beslöt de sig för att förvärva ett eget slott - Le Crock. Idag äger de även betydligt mer kända Léoville-Poyferré i Saint Julien.

Château Le Crock 1995 doftar förvånansvärt ungt och frukten drar åt det mörka hållet med svarta vinbär och blåbär. Vi upplever också att det doftar svartvinbärsblad fast inte grönt - kanske mogna svartvinbärsstjälkar?

Faten är alltjämt närvarande och den mörka näsan understryks ytterligare av en elegant violton. Den mognad som visar sig i vinet kommer i form av en liten jordkällare som växer fram allteftersom vinet får luft under kvällen.

Om man verkligen vill vinnörda (och det vill man) kan man säga att de svarta vinbären kommer från cabernet sauvignon, svartvinbärsbladen från cabernet franc, blåbären från petit verdot och jordkällaren är merlot som inte riktigt klarar lagringen lika bra som sina storebrorsor.

I munnen visar vinet sin fylliga kraft med bra struktur och tät, söt svartvinbärsfrukt. Mogen bordeaux ger så otroligt mycket drickglädje även i lite lägre prisklasser. Vår enda egentliga invändning är att eftersmaken tyvärr dör lite tvärt, i övrigt ger vi bara en stor tumme upp!


2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Mogen, välgjord CruB från 1995 är verkligen gott! Tyvärr har vi druckit upp de få flaskor vi hade (sist en Phelan-Segur: http://vintresserad.blogspot.com/2008/12/perfekt-mognad.html). Vi har även druckit ett par Le Crock och har varit fin-fina!

Vinös sa...

Kan bara instämma. Ibland när vi dricker perfekt mogen bordeaux kan vi känna att vi inte behöver något annat vindistrikt...