söndag 20 december 2009

Castello di Brolio 1999


Visst är det härligt att lagra vin! Vi har hela vinkällaren sammanställd i ett stort Excel-ark där varje flaska har givits ett drickfönster. Kvällens flaska kommer ur ett sexpack där fortfarande tre flaskor återstår så det har blivit hög tid att dra korken. Det är ju trist om det visar sig att den har passerat zenit.

Castello di Brolio 1999 (265 kr för 7 år sedan) doftar tobak, mörk frukt, tranbär, välintegrerade fat, mint, sottobosco, muscavadosocker men ingen tillstymmelse till cola eller julmust. På det stora hela är den betydligt mindre utvecklad än förväntat.

I munnen får vi sötmogen härlig mörk körsbärsfrukt och man kan inte låta bli att smacka av välbehag när den lite mintiga och eldiga avslutningen stöttas upp perfekt av pulvriga tanniner och underbar syra. Så gott!

Det här vinet har nog aldrig varit bättre och det kommer förmodligen hålla sig på den absoluta toppen i 3-4 år till. Vi får uppdatera Excel-arket...

3 kommentarer:

Anonym sa...

2001 är ännu bättre och finns att beställa på SB. Och sen kommer 2006 nästa år, nr 5 på Winspectators lista över 2009 års viner, :-)

MVH Hammerhead

Vinös sa...

Hej Hammerhead!
Vi tyckte också 2001:orna var fantastiska när de kom men har inte provat dem på några år nu. Vet du när under året som 06:orna släpps? De kommer definitivt stå på vår inköpslista!

Anonym sa...

Hej!

Nästa höst tror jag. Och sen får man väl vänta till 2012 innan man korkar upp. Jobbigt.

MVH Hammerhead