måndag 21 december 2009

Gosset Grand Millésime 1999

Gosset är en i raden av fantastiska champagneproducenter i Aÿ. De håller fast vid de gamla traditionerna och samtliga viner degorgeras och etiketteras för hand. Dessutom lagras reservviner på gamla ekfat och man håller länge på årgångsvinerna innan de släpps till marknaden.

Gosset Grand Millésime 1999 (579 kr) doftar friskt, fräscht och underbart elegant. Vi känner kalla gula äpplen, blommor, mandarin och lite kryddigt rostade fattoner. Dock ingen fatvanilj som i Roederer, bara ett lättsamt och lite nötigt inslag. Den korta flasktiden efter degorgering märks genom en ganska tydlig autolytisk karaktär och en kolsyra som sprudlar som läskeblask.

Det går nästan inte att sluta sniffa på den här champagnen, allting är så perfekt avvägt. Men det är inte en mineraldriven elegans som i en toppchampagne från Mesnil, istället är det de svagt rostade tonerna, blommigheten och renheten i frukten som skapar den otroligt aptitretande doften.

Som vanligt har Gosset en riktigt bra attack i munnen. Men man tappar inte bort balans eller elegans för det. Citrustonerna känns som att de om några år kommer övergå till en kärna av gul saftig tropisk frukt som i en tysk riesling, ett fenomen som vi i Champagne annars främst förknippar med en viss Selosse.

Man kan inte göra champagne så väldigt mycket bättre än såhär och vi är glada att vi fyllt upp källaren innan det blir för sent. Trots prislappen är den här champagnen ett riktigt fynd!

Inga kommentarer: