tisdag 26 maj 2009

Jacques Selosse Version Originale NV

Vissa flaskor är det alltid en speciell känsla att öppna. Det kan vara ett vin från en region man besökt, ett vin man druckit vid ett speciellt tillfälle eller, som ikväll, ett vin från en producent som man vet alltid levererar det där lilla extra år efter år i flaska efter flaska.

Jacques Selosse måste sägas vara motsvarigheten till Krug när det gäller odlarchampagne. Ingen annan odlare har Anselmes stjärnstatus och priset på hans champagner ligger också på en helt egen nivå.

Version Originale är en multivintagechampagne baserad på tre på varandra följande årgångar. Kvällens flaska deggades 9 oktober 2006 och eftersom den fått 42 månader på jästen måste den andra jäsningen påbörjats ungefär i april 2003. Och eftersom Anselme låter sina viner ligga på fat i minst 12 månader borde den här flaskan innehålla årgångarna 1999-2001, i tur och ordning en bra årgång, en ok årgång och en riktig skitårgång. I och för sig lyckades vissa odlare skörda riktigt bra druvor i just Avize under 2001 men generellt är det varningsflagg för den årgången. Vi är dock inte oroliga. Anselme Selosse har konsekvent visat en otrolig förmåga att producera fantastiska viner även under tuffa förutsättningar.

Jacques Selosse Version Originale NV har en aktiv mousse och en mörk vacker färg i glaset. I doften finns fat, massor av kritig mineral, blomhonung, cocos och kumquat. Men framför allt doftar det Selosse. Vi har aldrig druckit någon annan champagne som ens kommit i närheten av att lyckas kopiera den här stilen.

I munnen är den viskös och vinös, fyllig men elegant och extremt rik men torr. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att inte svälja det här vinet i stora klunkar.

Eftersmaken är ett kapitel i sig. Den börjar först sötfruktigt med toner av mango och citrus. Men efter ett tag lägger sig den söta frukten och då kommer en helt underbar syra inbäddad i mineral och tar över. En dryg halvminut efter att man svalt känns området från halvvägs in i gommen och bakåt fortfarande helt täckt av detta Avize-elixir. Det där med ekologiskt skötta lågavkastande gamla grand cru-stockar kanske inte är så tokigt trots allt :)

5 kommentarer:

Rhônarna-Micke sa...

Låter ju faktiskt inte så himla dumt. Siktet är inställt på Selosse Brut Initial i junisläppet. Har du provat även den?

Finare Vinare sa...

Vi testade den på Grand i april. Den är lika bra som vanligt - lite mer utvecklad och tillgänglig än förra årets tappning (som var så purung och blommig av hyacint).

Vinös sa...

Visst har vi provat Initiale också. Den är riktigt bra precis som FinareVinare skriver. Stilmässigt så tycker vi att en Initiale med motsvarande flasklagring uppvisar med oxiderade toner än i V.O. Och Initiale känns på något sätt mer pinot-aktig trots att bägge såklart är BdB.

Vi ska såklart handla Initiale på måndag också även om den har blivit 200 spänn dyrare på 2 år.

Annars är Henriot -96 ett riktigt bra tips i släppet. Mycket skumpa för under 500-hundringen. Sen kommer ju även Enchanteleurs -95 som är helt grym. Vi drack den senast för 2 somrar sen på restaurang i Aÿ och den var då väldigt utvecklad men helt oemotståndlig :)

Rhônarna-Micke sa...

Jodå, Henriot -96 har vi också noterat. Å andra sidan finns ju den för beställning sedan en tid tillbaka så mycket till nyhetssläpp är det ju inte ;-)

Vinös sa...

Ojdå, det hade vi missat. Och tydligen finns även CdE -95 där till samma pris. Men på måndag får vi alla fall direktleverans och slipper vänta en vecka :)