torsdag 21 maj 2009

Jean-Marc Brocard Grand Cru Les Clos 1997

Det har blivit dags för att öppna ännu en långliggare från källaren. Jean-Marc Brocard har en status i Sverige som vi inte tror har sin motsvarighet i något annat land. Nästan hela hans utbud finns representerat på Bolaget och får regelmässigt goda omdömen av landets vinskribenter. Våra egna erfarenheter är mestadels positiva även om vi ibland känt att kvaliteten svajar lite, speciellt i de högre prisklasserna. Årgången 1997 har vi aldrig druckit tidigare men WineSpectator drämde i med 95 ystra poäng och kommentaren "melts in the mouth like a souffle"...

Trots att appellationen Chablis utökats mångfalt de senaste decennierna har grand cru-lägena förblivit i princip oförändrade. De är 7 till antalet och ligger samlade på en 100 hektar stor och brant sydvästsluttning nordöst om själva staden Chablis.

Brocard förfogar över fyra grand cru-lägen i Chablis. Valmur är väldigt ren, mineraldriven och citrussyrlig. Vaudesir är också citrusaktig och mineralig. Men dessutom ofta elegant blommig. Bougros är lite kraftigare och rökigare i stilen och vi kan ibland störas lite av den där brända gummiaktiga karaktären som den kan uppvisa. I våra munnar är det den minst attraktiva av Brocards grand cru-viner. Les Clos är nötig och honungsmättad och anses allmänt vara den främsta växtplatsen i hela Chablis.

Jean-Marc Brocard Grand Cru Les Clos 1997 doftar atypiskt och vi kan först inte sätta fingret på vad som dominerar doften. Men till slut slår S huvudet på spiken - älgört! En lite grönaktig doft som ligger någonstans mellan fläder och våt ylle. Det finns också en hel del mineral och en antydan till rostade hasselnötter. Dessutom en ganska tydlig doft av rapsolja.

I munnen kommer fet mogen chardonnayfrukt, mineral, bregott och mera älgört. Syran är bra men vinet vill inte riktigt lyfta till de höjder som vi hoppats på.


2 kommentarer:

Håkan sa...

Ja, detta med Brocard är ett mysterium. När jag provade 96an för nåt år sen vann den provningen, och det mot bla Leflaive Clavoillon och Boillot Clos Mouchere. När jag provade 04an i julas mot 4 andra Les Clos var den i egen klass i botten. Nu har den dessutom gått upp i pris och närmar sig 400. Har nog köpt min sista Brocard Les Clos. Det finns helt enkelt roligare Chablis för pengarna.

Vinös sa...

Håller med! Vi köper inte heller Brocard längre eftersom vi upplevt att kvaliteten är skakig. Och i prisläget som hans Grand Crus har hamnat finns det så mycket goda konkurrenter från Chablis och även Côte de Beaune, att välja istället.