lördag 2 maj 2009

Härtappad Château Maupéoc 1988

Ikväll dricker vi vinhistoria i form av härtappad Bordeaux - "Mis en bouteille par Vin & Sprit AB". Våra tidigare erfarenheter av härtappat vin består enbart av Ch Coufran från tidigt nittiotal. Det ska bli riktigt spännande att än en gång få prova ett vin som vi antar har skeppats i stora tankar med båt för att sedan buteljeras i Liljeholmen.


Château Maupéoc 1988 doftar försiktigt men förföriskt. Det här Bordeaux av den gamla stammen och vi faller pladask. Ur glasen kommer rökig tobak, svamp, svarta vinbär, grön paprika, sous-bois och lite multna löv. Underbart!

I munnen är känslan slank och lätt. Det finns en liten gnutta sandiga tanniner kvar, syran är perfekt avvägd och svartvinbärsfrukten stödjs snyggt av svamp och tobak.

Enligt etiketten är alkoholhalten endast 11,5% vilket också understryker att det här är ett vin av en sort som inte längre tillverkas. Eller åtminstone inte är så kommersiellt gångbart. Men vi älskar stilen, har inga problem med de lite gröna tonerna och önskar att Systembolaget skulle kunna förmå att hitta den här typen av Bordeaux och ställa på sina hyllor. Vi har ingen aning om vad det kostade när det köptes men det var förmodligen runt en 100-lapp i dagens penningavärde. Idag, 21 år efter skörden, levererar det en kvalitet som är makalös för de pengarna.

Inga kommentarer: