fredag 8 maj 2009

Capitelles des Mourgues Rosé 2008

Det har blivit dags för årets första rosa vin som inte har bubblor i sig. Äntligen är det vår på riktigt! Producenten heter Château Mourgues de Gres och ingredienserna är mourvèdre, syrah och grenache. Och det har fått 3 månader på fat.

Capitelles des Mourgues Rosé 2008 har en färg som får oss att misstänka att vi har en rosé i den lite kraftigare skolan i glasen. Doften är också mycket riktigt väldigt fruktig med persika och smultron. Den drar åt hallongodishållet men utan att det blir ett problem, den räddande ängeln stavas svalkande mineral.

Efter någon timme träder en väldigt tydlig doft av galiamelon fram. Att dricka detta till melon lindad i parmaskinka vore en match made in heaven. Ibland är det ok att vara Svenne Banan :)

Smaken är relativt elegant med rödaktig frukt. Syran är läskande och avslutningen välbalanserad med en liten sötaktig hallonton och som tur är även den obligatoriska örtigheten. Detta är gott, vi köper mer!

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vilken bra idé! Vi var helt fixerade vid salladerna men med melonen trillar det sötsliskiga på plats. Lite som med en pinot gris från Alsace, det smakar ju också suveränt till prosciutto & melon...

/S . Banan

Vinös sa...

Bäste S. Banan,
Vi hade faktiskt inte läst er recension innan men det blir ju nästan lite pinsamt när vi ser hur lika vi tycker om doften. Man skulle nästan kunna tro att vi oblygt kopierat er rakt av. Jaja, great minds think alike :)

Men vi hade inga invändningar kring syran? Kan det vara temperaturrelaterat?

Finare Vinare sa...

Visst kan det vara tempen, men kanske också att vi smakat ett vin med bättre syra precis innan (2008 Tavel Bargelière).
Och godistonerna var väl ändå ett minus...

Pratade med sommelieren på Bockholmen nu till lunch och hon tyckte att Rabl Zweigelt Rosé och Comte Lafon Sancerre Rosé var bra...

Vinös sa...

Jo de där godistonerna som påminner om ferraribilar eller hallonbåtar är ju inget plus. Men vi tyckte ändå att de var under kontroll.

Vi har inte testat Rabl Zweigelt eller Comte Lafon men det kan man ju ändra på :)
Vi plockade däremot upp en flaska Fournier Sancerre Rosé på majsläppet. Har ni testat den?