söndag 3 maj 2009

Gaja Sito Moresco 1995

För oss representerar Gajas Sito Moresco ett av de många Piemonte-viner som år efter år levererar hög kvalitet till ett rimligt pris. Dessutom är det otroligt lagringsdugligt och orkar man vänta belönas man rikligt för sitt tålamod...

Gaja gör Sito Moresco på ungefär lika delar Nebbiolo, Merlot och Cabernet Sauvignon som hämtas från ett flertal olika växtplatser i Barbaresco och Barolo. Det är alltså inte uteslutande druvor från cru moresco i vinet som man skulle kunna tro.

Gaja Sito Moresco 1995 har en parfymerad doft av björnbär, trälimmiga fat, tjära, mint, läder och rosor. Vi slås främst av två saker. För det första vinets ungdom, det finns egentligen ingenting som skvallrar om att det snart har 15 år på nacken. Frukten är fortfarande vital, faten väldigt märkbara och de tydliga mognadsdofter vi förväntat oss lyser med sin frånvaro. Det andra vi slås av är hur nebbiolodominerad doften känns. Hade vi fått detta blint hade gissningen förmodligen hamnat på barolo eller barbareso, trots att två tredjedelar av vinet är bordeauxdruvor.

I munnen fortsätter den förhållandevis unga profilen. Tanninerna ger fortfarande bra grepp och syran är härligt italiensk. Frukten känns ganska mörk och rentutav lite mullig, kan det vara ett merlotbidrag? Eftersmaken är komplex, lång och högklassig. Och påminner inte så lite om en bra barolo.

Efter att vi druckit nästan hela flaskan lägger vi märke till att eftersmaken börjar kännas lite torr. Och då menar vi inte torr som i motsatsen till söt utan torr som att slicka på en träbit. Det är verkligen ingenting som stör men det är ändå slående att förändringen har kommit bara på några timmars syresättning. Kanske den ungdomlige Moresco uppvisar lite ålderstecken trots allt? Det är dumt att chansa, vår nu enda kvarvarande Sito Moresco 1995 får nog se sig uppdrucken inom de närmsta åren :)

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Mums mums! Kul med poängsättning, eller hur. Utan några pretentioner på vetenskaplig exakthet blir det onekligen en precisering av hur vinet levererade just då...

Vinös sa...

Egentligen ogillar vi ju den förenkling av ett vins olika kvaliteter som ett sifferbetyg innebär. Men vi tänkte trots det börja redovisa våra poäng på varje vin. Precis som du säger så blir det en referenspunkt för hur bra man tyckte vinet var där och då. Och dessutom är det en bra utgångspunkt för en fortsatt diskussion!

Red Scream sa...

Schyssta poängsättningsbilder! :-)

Vinös sa...

Tack!

Yta är allt :)

Ezra sa...

Där ser man, jag tyckte den var uttorkad redan för ett par år sedan då jag drack min sista flaska.

Vinös sa...

Vi blev också förvånade över hur väl den klarat sig. Vin verkar trivas i vår kalla källare...