lördag 16 maj 2009

Diebolt-Vallois 1979

Det har gått några månader sedan vi hade den stora äran att få dricka Krug 1979. Ikväll tänkte vi prova en annan av våra favoritproducenter, Diebolt-Vallois, från denna fantastiska champagneårgång. Vi öppnar en glasburk foie gras d'oie entier och häller upp champagnen i Riedel-glasen riesling grand cru. Inte för att de är speciellt lämpade för mogen champagne, men för att de definitivt är bättre än våra vanliga traditionella champagneglas.


Diebolt-Vallois 1979 har en svagt gyllene färg och en ganska försiktig mousse. Första sniffen är alltid spännande på en äldre champagne eftersom kvaliteten kan variera så mycket. Den här flaskan uppvisar dock god kondition och de oxiderade tonerna är helt under kontroll. För något år sedan drack vi Diebolt-Vallois 1983 och den var långt mycket mer oxiderad och åldrad.

Doften känns "gul" med saffran, mandarin, apelsinblommor, rostat bröd, brynt smör och paranötter. När temperaturen stiger i glaset kommer mer mineral och med den dofter som för tankarna till skaldjur och tång. Faktum är att dessa havstoner liknar de vi fann i Krug 1979 men där kändes de något sötare.

I munnen är den vinös och krämig men upplevs inte så fet som äldre cramantchampagne ibland kan vara. Trots all mognad känns den väldigt fräsch tack vare en underbar syra. Smaken handlar mycket om saffran, mandarin och brynt smör. Men efter att man svalt och eftersmaken till slut börjar klinga av är det snarare citron och mineral som dominerar.

Det här är den bästa Diebolt-Vallois vi någonsin druckit och om det inte vore för den där Krug-vertikalen skulle det vara årets bästa champagne.

8 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Gaaahhh! Och hur smakade gåslevern ;-)

Vinös sa...

Gåslevern slank ner den också :)

Kombinationen gåslever + mogen champagne är ju sensationellt bra.

E sa...

Avundsjukan växer med varje imaginär klunk! Har ni rest nåt i Ch och hur ser i så fall utbudet av äldre årgångar ut?
/Erik

Vinös sa...

Hej Erik!
Vi har faktiskt rest en hel del i champagne, senast förra sommaren. Kolla våra poster från augusti 2008 om du vill läsa om producenterna vi besökte då. Och är du speciellt intresserad av äldre champagne kan vi rekommendera besökt på José Michel i Moussy speciellt...

Generellt sett är det svårt att få köpa äldre årgångar. Odlarna själva sparar bara för eget bruk och vill förståeligt nog inte sälja dessa flaskor. Men om man uppvisar ett genuint intresse kan de ibland plocka fram en äldre flaska till avsmakning eller försäljning :)

De senaste åren har det varit svårt att överhuvudtaget kunna köpa champagne hos vissa odlare. Efterfrågan har varit så stor att de sålt slut sina lager. Vi har exempelvis fått vända i dörren hos Pierre Peters, Paul Bara, André Clouet m.fl. eftersom de inte haft några viner alls att sälja!

Men Champagne är ett fantastiskt vindistrikt att besöka. Trevliga människor, god mat och lätt att få komma på besök hos producenter. Dessutom är odlarchampagne från grand cru-byarna Frankrikes mest prisvärda vin alla kategorier...

E sa...

Tack för svaret! Jag har turen att tillhöra en organisation som har den goda smaken att lägga en konferens i Reims i juni, så snart får jag se efter själv! Ska kika genom era odlarbesök.
/Erik

Winepunker sa...

En av de bättre skumpor jag druckit var en nydegorgerad 1976 Diebolt (provad säkert fem år sedan), strålande på alla sätt.
Du har inte möjligen en extra flaska på lager, jag pch några kompisar håller på att sätta upp en provning med 'Champagne 1979' som tema, en Diebolt skulle funka bra som inträdesbiljett.

Vinös sa...

Erik: Föredömligt företag som lägger konferenser i Reims. Inne i staden finns flera champagnehus som är väl värda besök. Du kan också hitta äldre champagner i några av de bättre vinbutikerna. Men det är såklart alltid större risk att köpa gammal champagne i butik än direkt från producentens källare. Ett tips på en bra butik är Vinocave vid Place d'Erlon.

Winepunker: Vi hade bara en flaska av DV -79 och tyvärr var det dessutom vår sista kvarvarande champagne från 70-talet. Jag ser fram emot rapporten från er provning!

Winepunker sa...

Till slut: http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2010/3/22_Champagne_1979_med_AuZone.html