fredag 1 maj 2009

Domaine La Barroche Pure 2006

Restaurang Rue du Pont Nouveau på Nybrogatan har vi tänkt besöka länge eftersom de har den goda smaken att servera Hattés underbara Verzenay-champagner på glas. Nu har vi äntligen kommit till skott och som vanligt kollade vi på nätet i förväg för att se om det gick att tjyvläsa vinlistan. Det gjorde det och till vår stora glädje var det inte bara Hatté som var representerad av våra favoritproducenter; Henriot, Poliziano, Querciabella, Felton Road m.fl är exempel på andra producenter som har guldstjärna i vår bok.

Dessutom såg vi att Domaine La Barroche fanns med i listan. Denna producent upptäckte vi först förra året tack vare Finare Vinare och vår inställning efter de ytterst få smakprov vi fått hittills är att det är en topproducent men att de också ibland går över gränsen när det gäller extraktion och sen skörd. I alla fall utifrån våra preferenser. Deras toppvin Pure är ju sjukt svårt att få tag på och vi har aldrig provat så vi bestämde oss för att testa det på Pont Nouveau till dilamm med sparris, potatismos och en mild tryffelsky.

Domaine La Barroche Pure 2006 doftar stort, elegant, rent och fruktigt. Komplexiteten är imponerande hög med kakdeg, mosade solvarma jordgubbar, svarta och röda vinbär, grillat kött och medicinalörter. Elegansen drivs främst av renheten i frukten och en tydlig mineraldoft som nästan drar åt musselskal vilket sätter igång associationerna till Bourgogne. Underbart!

Första klunken är alltid spännande när näsan satt förväntningarna på max. Dags att ta första sippen.

Tyvärr är alkoholen lite sämre maskerad i munnen än i näsan men det blir aldrig för eldigt eller spritigt. Däremot är syran i lägsta laget för oss - vi tar gärna mycket power men inte utan syra. Fortsätter vi på grundsmakerna så känner vi även en väldigt markerad beska. Det hade vi verkligen inte förväntat oss men den bidrar med karaktär och funkar mycket bra till maten.

Frukten är högkoncentrerad och helt enkelt grym. Kombinationen med all mineral är oemotståndlig. Eftersmaken är ren och fokuserad och avslutningen magnifik med massor av kompakt grenachefrukt, mineral och lakrits som slingrar sig runt tungan.

Vi gillar det här vinet enormt mycket, inget snack om saken. Doften är helt oemotståndlig. Men vi har en invändning i att syran har fått stå tillbaka för mycket och att alkoholen rubbar balansen. Många internationella vinkritiker har landat på 95 poäng för Pure 2006 och det tycker vi är ett fullt rimligt betyg, den ligger definitivt i den häraden. Och kan vi få en årgång med kalla nätter för syran och någon veckas tidigare skörd - då kommer även vi vara helt frälsta :)


2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Kul att läsa. Smakade ni Hatté innan maten?

För 2006 Pure landar vi på samma poäng och våra invändningar stämmer precis med era. Det är något med 2006 som inte har de allra fräschaste av syror. Där lyckades faktiskt Domaine de la Janasse bättre i sin 2006 Tradition än Julien Barrot i någon av hans cuvéer. Kanske för att de har fler lägen åt norr/nordost? Eller längre erfarenhet? Vem vet?

Vinös sa...

Jo det blev varsitt glas Hatté Rosé innan maten :)

När det gäller poängen är det ju svårt att sätta betyg på ett vin som i vissa avseenden är helt fantastiskt (doften) men samtidigt har problem med grundläggande krav som syra och balans. Ni som har träffat Julien, hur resonerar han kring syranivåer och skördetidpunkt för sina viner?