måndag 1 juni 2009

Billecart-Salmon Brut Réserve

Billecart-Salmon i Mareuil sur Aÿ är ett champagnehus som vi verkligen gillar. Husstilen är ren, fräsch och fruktdriven och vinerna är byggda för att kunna lagras länge. Deras ingångsvin heter Brut Réserve och görs av tre årgångar. Den innehåller en relativt hög andel pinot meunier, 40%. Resten delas lika mellan chardonnay och pinot noir. Dosagen är 9 g/L och som i samtliga husets viner strävar de efter att framhäva frukten och minimera oxidation.

Kvällens flaska köptes för någon vecka sedan och man kan misstänka att den degorgerats ganska nyligen.

Billecart-Salmon Brut Réserve doftar tydligt av päron. Det drar visserligen inte iväg åt piggelinhållet men det signalerar ändå att vi har en (för) ung champagne i glaset. Utöver päronen finns även krusbär och lite kritiga mineraler. Stilmässigt påminner det här kanske mest om Philipponnat Royal Réserve.

I munnen är vinet rent, fräscht och välgjort. Gråpäron, krusbär och mineral samsas med bra syra och en behaglig mousse. Munkänslan är ganska lätt och eftersmaken relativt kort.

Vi upplever att Brut Réserve är lite ur form. Den har varit betydligt bättre tidigare men vi ger den ändå 86 poäng tack vare att vi vet att den utvecklas väl med några års lagring. Konsumeras den idag är betyget några poäng lägre.

Inga kommentarer: