tisdag 24 mars 2009

Philipponnat Royale Réserve

Det blir lite vardagslyx ikväll - stans bästa sushi från Ki Mama på Observatoriegatan och champagne.

Philipponnat är ett hus med tydliga kvalitetsambitioner i premier cru-byn Mareuil sur Aÿ. Royale Réserve är deras standardcuvée gjord på ungefär 50% pinot noir, 35% chardonnay och 15% pinot meunier. På baksideetiketten går att utläsa att kvällens flaska degorgerades i oktober 2006 (varför skriver inte alla champagneproducenter ut det på flaskan?!) och baseras främst på årgång 2003. Resten är reserveviner som hos Philipponat lagras med solera-metoden. Ett bra sätt att säkra en konsekvent stil år efter år.

Philipponnat Royal Réserve doftar gult - gula syrliga plommon och havtorn. När temperaturen stiger i glaset kommer valnötstoner fram och blandas med mineraler och blommig honung. Doften är väldigt elegant och känns inte pinotdriven.

I munnen är vinet ganska lätt, speciellt med tanke på andelen pinot, men har ändå bra grepp. Valnötter, mineral och hagtorn återkommer även i smaken och avslutningen är relativt kort. I sin ungdom brukar Royal Réserve vara lite grönare och krusbärigare i smaken men dessa toner har nu 2,5 år efter degorgeringen fadat ut helt.

Vi köpte kvällens flaska på plats sommaren 2007 för ca 25 euro. På bolaget kostar den nästan exakt 300 spänn. Det finns många bättre champagner i prisklassen (gällde speciellt den här batchen med hög andel 2003 i sig) men den gör inte bort sig och är ändå köpvärd eftersom den är välgjord i en lite egen stil.

4 kommentarer:

vinogram sa...

Finns inte stans bästa sushi på Akki vid medborgarplatsen!?

Raul e Joel Carvalho sa...

View your blog and found it very interesting ... Parabens

I would ask you could put the link in my blog on your site: http://do-nariz-a-boca.blogspot.com/

May be?

When you send a mail to ask here: pirusas.carvalho @ hotmail.com

Abraços

Winepunker sa...

Jodå, stand bästa sushi är på Akki:

http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2008/6/13_Sushi_(Akki).html

Vinös sa...

Vi får väl erkänna att vi slängde ur oss "stans bästa sushi" utan att ha provätit varenda ställe ;)

Akki måste vi såklart prova efter Winepunkers recension men att de skulle leverera bättre än exempelvis Ki Mamas "Stor Nigiri" har jag svårt att tänka mig :)