måndag 9 mars 2009

Elio Altare Barbera d'Alba 2007

Det är nog fler än vi som går och längtar efter att 2007:orna från Piemonte ska börja dyka upp på Systembolaget. När Elio Altares Barbera d'Alba från detta år dök upp i marssläppet köpte vi tolv flaskor och har redan druckit två. Och det har verkligen inte sänkt förväntningarna, snarare tvärtom...

Elio Altare Barbera d'Alba 2007 har en underbar ljus och söt fatton som drar åt sandpapprat balsaträ, havremjöl och muskot. Fatbehandlingen är dock mycket försiktig, 5-6 månader på använda fat vilket lämnar bra med utrymme för frukten: En ren, mörk, bärig, elegant och lite murrig barberadoft av björnbär, lingon, blåbär och mosade mogna jordgubbar. Sniffar man djupt finns en liten behaglig alkoholeldighet.

Som vanligt är balansen i Elios viner helt perfekt. Frukten är slank, syran är bra om än inte jättehög (det säljs faktiskt inga barberor i Sverige som uppvisar den syra som druvsorten är kapabel till). Förmodligen skördar Elio sin barbera väldigt sent för att motverka en allt för aggresiv syranivå. Istället lyckas han skapa en sammetslen och mjuk munkänsla i vinet trots dess ungdom.

Eftersmaken är alltigenom behaglig, mineralig och bärsöt. Och så fort man svalt vill man ta en ny sniff och en ny klunk. Det var väldigt länge sedan vi upplevde sådan här drickglädje och drickbarhet hos ett vin för två hundralappar. Vi känner båda två att vin egentligen inte behöver vara godare än såhär. Allt annat är bara pretentiöst :)

9 kommentarer:

Peer sa...

Va kul att den levererar! Låter som att lagersaldot får bättras på...

Hur verkar Piemonte 2007 vara som generell årgång?

Vinös sa...

Hej Peer!
Vi var i Piemonte i somras och då var den allmänna bilden att 2007 är en årgång där uttaget är lite lägre men kvaliteten väldigt hög med bra syra, struktur och färg. Det enda stora problemet var hagelstormar under våren som slog mot bland annat Bussia i Monforte, Fiasco i Castiglione och Cannubi i Barolo. Men eftersom det var så tidigt på säsongen påverkades enbart yielden och inte kvaliteten.

Vintern och våren var väldigt mild i Piemonte vilket gjorde att blomning och fruktsättning kom 2 veckor tidigare än normalt. Därför gjorde det ingenting att även skörden kom tidigt pga den varma sommaren (dolcetto redan i månadsskiftet aug/sep och nebbiolo i slutet av september).

Vi har själva druckit för lite 2007 för att ha en egen uppfattning om årgången och Nebbiolo har vi inte smakat alls. Men vi hoppas på att det dyker upp mer barbera och dolcetto på bolaget redan under våren!

Peer sa...

Tack för det gedigna svaret! Och jag skäms nästan att inte jag satt på den informationen, trots Piemontevistelse i somras... Låter hursomhelst som ett intressant år, får se om vinerna motsvarar de förväntningarna. Såg bland annat att Altares 07 Dolcetto finns i BS...

Vinös sa...

Stämmer bra och vi kommer återkomma med dolcettorecension den närmsta tiden :)

Besökte ni några vingårdar i somras eller stod annat turistande i fokus?

Peer sa...

Ser fram emot den läsningen!

Jo, visst såg vi till att dricka en hel del vin mellan cykelturerna. Inbokade besök var få men väldigt hjärtliga - Gigi Rosso och Elio Altare. Dessvärre var Elio sjuk, men förtjusande dottern Silvia tog väl hand om oss.

Nästa gång ska ha bättre framförhållning med besöksbokning. Har du några tips?

Vinös sa...

Ja både Silvia och Elio är otroligt gästvänliga människor! Och det gäller egentligen för alla vinodlarfamiljer vi träffat i Piemonte. Familjen Scavino i Castiglione och Brezza, Virna och Vajra i Barolo är några andra av dem som vi besökt med stor behållning.

Det bästa är att ringa och boka någon dag innan men även spontanbesök brukar fungera!

Vintresserad sa...

Rolig läsning. Jag funderade länge om jag skulle beställa några flaskor av denna, men fastnade för annat i mars-släppen, det kan mkt väl ha varit en felbedömning från vår sida!

Vinös sa...

Hej Vintresserad!
Jag såg att det fanns några Altare Barbera kvar igår eftermiddag på passagen... Kanske fortfarande går att beställa :)

Vad satsade ni på istället i marssläppet?

Vintresserad sa...

Det blev en påse mycket blandat, tex: Christmann Gimmeldinger Biengarten 07 (och några 06-or); några Ch9P (Barroche och Cuvee Vatican); Cornas Les Mejans; Kanonkop Paul Sauer. Dessutom en del portugiser både från mars-släppet och viner som fanns. Vinbudgeten överskreds... som tur är verkar inte april lika spännande.