lördag 21 mars 2009

Middag med tre fransoser och en italienare

Vi kopierar förra helgens koncept - två sorters skumpa till förrätten, rödtjut till varmrätten och en vällagrad Amarone till ostarna.

José Michel Millésime 1998 är först ut för kvällen. Det är en något udda 50/50-mix av pinot peunier och chardonnay som fått 9 g/L i dosage. Doften är ung och relativt elegant med inslag av viol, citrus och kritig mineral. Smaken är också bra och de citrusaktiga syrorna bär fram en lång,tät och lite nötig eftersmak.

Juillet-Lallement Special Club 1996 är betydligt mörkare i färgen och känns även väldigt mycket mognare i doften. En rik och mättad doft med kanderad citrus, nötkräm, oxiderat äpple och kaffe stiger ur glasen. I munnen är det ännu bättre tack vare en krämig och viskös textur, hög koncentration och massor av mogna äpplen, kanderade apelsinskal, plommon och fet vit choklad. Riktigt bra!

Château le Coteau 2001 köpte vi en låda av på La Cave d'Ulysse i Margaux sommaren 2007. Då var den otroligt charmerande, blommig och öppen. Nu, nästan två år senare, öppnar vi två flaskor och den första uppvisar väldigt mycket mer mognad jämfört med förra gången. Nyskuren svamp och jordig undervegetation har tillkommit i doftspektrat. Den andra flaskan har kommit lite kortare i sin utveckling och där finns den förföriska blommigheten kvar. Bägge flaskorna har en härlig fruktkärna med både röda och svarta vinbär, plommon, lena tanniner och kanonbra längd. Priset var ynka 15 och fyndstämpeln har inte suddats ut ikväll :)

Masi Amarone 1995 har haft ryggläge i källaren sedan sommaren -99 vilket gör det till en av de flaskor som vi sparat allra längst. Det var en avskedspresent till J när han slutade sitt första jobb. Doften är ännu bättre än den amarone vi drack förra helgen och mättad med russin, tobak, söta bigarråer, kanel och solvarma plommon. Smaken är intensiv men betydligt mer balanserad än vad vi brukar uppleva från yngre amarone. Eftersmaken är duktigt lång, alkoholsöt och persistent. Passar perfekt till våra vällagrade getostar...

Inga kommentarer: