fredag 26 juni 2009

Hugel Gewurztraminer Jubilee 1997

För inte så länge sedan drack vi en Hugel Pinot Gris Jubilee 1998 och blev väldigt positivt överraskade. Nu har turen kommit till en annan flaska Hugel Jubilee, från årgången innan. Vi borde kanske inte ha sparat det här vinet så här länge men vi får hoppas att den klarat sig väl.

Beteckningen Jubilee innebär att vinet tillhör Hugels serie av torra toppviner och druvorna kommer uteslutande från den legendariska växtplatsen Sporen, en grand cru utanför byn Riquewihr. Hugel har bojkottar dock grand cru-systemet eftersom man tycker att det är urvattnat och därför skriver man aldrig ut den beteckningen på flaskan även om vinet formellt skulle ha rätt till det.

1997 var ett fantastiskt år för gewurztraminer i Alsace. Hugel själva klassificerar det som en "Outstanding vintage" och förhoppningsvis gör det att vinet har klarat sina 12 års lagring väl.

Hugel Gewurztraminer Jubilee 1997 har en mörkt gul färg och en tät, sötmogen aromatisk gewurzdoft av rosenvatten, persikomarmelad och galiamelon. Det känns lite klibbigt redan i näsan och vi får vendange tardive och sgn-vibbar.

Smaken är koncentrerat sötaktig av galiamelon, övermogen passionsfrukt, rosor och blomvas-vatten. Eftersmaken är konstigt nog väldigt lång trots att syran är i princip obefintlig.

Doften är det egentligen inget fel på men ett vin med så här låg syra blir ofrånkomligen klumpigt, kladdigt och jolmigt i munnen. Trots ganska låga förväntningar är det en riktigt besvikelse och vi tror inte att det bara beror på att vinet är för gammalt.

1 kommentar:

wineverybody sa...

There are new at Hugel:
Visit twitter account: http://twitter.com/Hugelwine
visit the facebook fan page: http://bit.ly/RzrOx
Visit the videos: http://www.youtube.com/hugelwine
Visit the blog: http://blog.hugel.com/en/
visit the website: http://www.hugel.com/