måndag 15 juni 2009

Couly-Dutheil Clos de l'Echo 2001


Couly-Dutheil är en av Loiredalens största vinproducenter och deras främsta vingård är utan tvekan Clos de l'Echo i Chinon. Det är en 17 hektar stor sydsluttning som runt 1870 ödelades av vinlusen. 1925 köptes den av Baptiste Dutheil och de följande åren planterade han de cabernet franc-stockar som används än idag. Vi snackar vieilles vignes således.

Clos de l'Echo skördas manuellt (uttag: 45 hL/ha), avstjälkas helt och vinifieras på traditionellt sett med exempelvis pigeage och äggviteklarning. Dessutom får det 12 månader på fat varav en femtedel är nya.

Couly-Dutheil Clos de l'Echo 2001 doftar relativt mörkt men elegant för att vara chinon. Svarta vinbär och rönnbär samsas i näsan med tydliga gröna inslag av paprika och färsk tobak. Trots att 2001 inte var något stort år i Loire är vinet väldigt välbevarat och ungt.

I munnen är frukten lite gles och domineras av svarta vinbär. Det här är nog så långt ifrån ett insmickrande vin man kan komma men vi gillar ändå den lite gammelfranska rustika stilen. Syrorna är såklart inget problem och tanninerna, som när vinet är ungt kan kännas lite aggresivt grönbeska, har slipats av väl med åldern.Inga kommentarer: