måndag 15 juni 2009

Castello di Ama Rosato 2008


Vi har lite kluvna känslor inför Castello di Ama i Gaiole in Chianti. De levererar visserligen genomgående hög kvalitet men vet också att ta duktig betalt för sina varor. Det gör att vi sällan lockas till köp eftersom man oftast får mer för pengarna hos andra producenter. Det blev exempelvis väldigt tydligt då vi förra sommaren provade deras toppvin l'Apparita 2004, ett helt ok vin som vi nog skulle ge runt 90 poäng men prislappen på 1000 kr är inget annat än tramsig.

Castello di Ama Rosato tillverkas av 90% sangiovese och 10% canaiolo som får macerera 12 timmar innan musten skiljs från skalen. Därefter jäser man klart vinet vid 18-20 grader och till slut får 40% genomgå malolaktisk jäsning.

Castello di Ama Rosato 2008 doftar elegant av blodapelsin, körsbär, smultron, övermogen jordgubbe och mineral. Underbart att helt få slippa godistoner i en italiensk rosé!

Syran är perfekt avvägd och det smakar blodapelsin, tranbär, örter och smultron. Eftersmaken är mineralig, medellång och behaglig sånär som på en alkoholinducerad rosépepprighet i svalget.

Det här är årets klart bästa ickemousserande rosé för oss och den har, till skillnad från många andra av Castello di Amas viner, inga problem med att försvara sin prislapp på 139 kr.

Inga kommentarer: