fredag 26 juni 2009

Veuve Fourny "R" Extra Brut NV

Detta vin har vi efter rekommendation från Finare Vinare köpt ur beställningssortimentet. Veuve Fourny & Fils är en lite mindre biodynamisk producent i Vertus, den sydligaste kvalitetsbyn i Côte de Blancs. Här finns även andra bra producenter som exempelvis Duval-Leroy och Larmandier-Bernier.

Cuvée "R" är jäst och lagrad på ekfat med batonnage och har fått fyra år på dräggen. Eftersom det är en Extra Brut måste dosagen vara mindre än 6 g/L.

Veuve Fourny "R" Extra Brut NV har en lite annorlunda och ovanlig doft med inslag av gröna druvor. Efter att vi provat vinet läste vi på och det visade sig att de använder druvjuice i sin liqueur d'expédition. Det är fascinerande att det märks så tydligt i det färdiga vinet!

I den mycket eleganta doften finns även gula mjöliga äpplen, ostronskal och några droppar citron. Fatbehandlingen gör sig endast påmind i form av att doften är lite mjuk och avrundad. Det finns ingen som helst oxidation i vinet ännu.

Enligt Fourny är vinet gjort på enbart premier cru-chardonnay från Vertus med en "dash of pinot noir". För oss doftar det dock klockren blanc de blancs.

Även smaken är elegant i en lätt men högkoncentrerad stil som vi verkligen gillar. Syran är riktigt bra och smaken ger en korg av gula äpplen.

Eftersmaken är mineraligt torr och har en underbar liten pomeransbeska i slutet. Vi skulle tro att den här champagnen vinner en hel del på lagring men den är väldigt njutbar redan idag!


8 kommentarer:

skumpa sa...

Hej! Först måste jag ge dig en eloge för en sådan underbar champagne blogg som dessutom(hoppas jag) är inte "köpt" utan drivs i en objektiv anda.Nu till några önskemål..Uppskattat om du kan förklara din poängsystem samt uppskattningsvis pris märka dina viner. Alltid roligt och veta utan att googla.-Kör hela väget ut!

Trevliga hälsningar

Vinös sa...

Hej Skumpa! Tack för berömmet. Du kan vara lugn, vi är inte köpta och har ingen koppling till någon aktör i branschen.

Priser ska vi försöka bli bättre på att sätta ut, tack för synpunkten!

Vi skrev ett väldigt långt inlägg om poängsättning i kommentarstråden till det här inlägget:
Kolla gärna där!

Vinös sa...

Länken föll visst bort när vi försökte använda en anchor-tag. Här är den i alla fall:
http://vineuse.blogspot.com/2009/06/charles-audoin-marsannay-les-longeroies.html

skumpa sa...

Oj, verkligen tacksam för ditt inlägg och den pedagogiska förklaringen (glömde var jag tidigare frågade samma fråga. hehe). Saknar bara vad "WS","IWC" och "RJ" står för.

Hejhej!

skumpa sa...

En lite fråga som jag glömde. Är en provning på Palmer & Co Millésime Brut 1996 (nr 81583)nära?
Lite "sjuk" intresserad av Champagne årgång 1996 som ligger i bra prisläge.
*håller tummarna*

Hejhej!

Anonym sa...

WA=Wine Advocate
WS=WineSpectator
IWC=Stephen Tanzer's International Wine Cellar
RJ=Richard Juhlin

Vinös sa...

Hej igen Skumpa!
Vi har druckit Palmer -96 ett flertal gånger och den är riktigt bra valuta för pengarna. 98:an blev vi dock besvikna på och 02:an var inte heller lika bra.

I vår källare finns en enda Palmer -96 kvar, en magnum som vi köpte för tre år sedan. Vi har inga direkt planer på att dricka den inom kort men det är inte heller ett vin som vi kommer spara 5 år.

Då vi köpte den var priset 599kr på bolaget, nu har det gått upp lite tror jag? Men om du är på jakt efter prisvärd champagne från 96 så är den ändå en riktigt bra kandidat!

skumpa sa...

Tack! Är lite sugen på att beställa magnum (om den finns kvar). Schyst Anonym!