fredag 19 juni 2009

Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1995

Som vi tidigare skrivit är Henriot ett av våra favorithus och vi tycker att det är lite underskattat bland vissa av världens vinskribenter. För oss spelar de definitivt i Champagnes elitserie. Vi drack senast en sendegorgerad Henriot 1995 i januari och den var fantastisk.

Cuvée des Enchanteleurs är firmans toppvin och görs på 45% pinot noir och 55% chardonnay. Den ersatte den tidigare Cuvée Baccarat i och med årgång 1985 men stilen på vinet förändrades inte. Ambitionen är att göra en lätt, elegant chardonnaydominerad toppchampagne som får sin brödighet och komplexitet från lång tid på jästen, helt i linje med den övergripande husstilen.

Vinets namn kommer från Les enchanteleurs som var männen som vakade över raderna med ekfat nere i källargångarna under Reims och som ansågs ha koll på vilka fat som var de bästa. Kanske ett lite märkligt val av namn med tanke på att Henriot inte använder några ekfat alls...

Denna årgång fick 9 år på jästen, vilket är relativt lite för des Enchanteleurs. Tidigare årgångar har fått ända upp till 13 år. Den vanliga årgångschampagnen från Henriot brukar få 8.

Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1995 ger allra högst upp i glaset en sötaktig doft av mogen pinot tillsammans med mango och ljunghonung. Stoppar man ner näsan ordentligt i glaset får man istället en kärna av färsk söt ananas, corn flakes, Wasa sport, svamp och skal från gröna äpplen. Doften är helt enkelt underbar och drivs av en enorm elegans. Mognadsmässigt kan man börja ana viss oxidation redan nu men det här vinet har ett långt och vackert liv framför sig.

Moussen är otroligt mjuk och munkänslan är som om vinet vore 20 år äldre. Smaken signalerar dock ett yngre vin där ananasen är framträdande tillsammans med gröna äpplen och mineral. I eftersmaken tynar den tropiska frukten bort medan äppelskal och mineral stannar vilket gör att vinet känns än mer elegant och stilrent.

Trots all söt tropisk frukt är vinet så långt ifrån att vara sliskigt eller insmickrande man kan komma. Stilmässigt är det nog, bland prestigecuvéerna, närmast Comtes de Champagne fast vi håller det här som bättre tack vare elegansen och balansen.

Sista glaset är det bästa och vi har börjat längta efter 96:an. Den borde ha ännu högre syra, lite mer koncentration och en ännu bättre lagringspotential. Och då hamnar vi på en nivå där väldigt få andra champagner kan vara med och tävla...

8 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Hej Vinös! OT, men har ni fått mitt mail?

Winepunker sa...

1996 skall visst komma runt årsskiftet på Bolis (enligt Johan Lovén på Mondowine), jag har redan börjat fundera på finansieringen. Cuvée des Enchanteleurs är ett riktigt strålande vin, 1990 är för mig just nu det bästa bubbel jag druckit i år (och det mot en rave riktiga tungviktare) och jag tror knappast att jag kommer att hitta något bättre.

Nonne sa...

Punkarn, vilka andra viner provades den mot?? Kan vara kul att veta som referens.

Winepunker sa...

Nonne, läs på:
http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2009/1/29_Champagne_1990_(AuZone).html
Där har du hela fältet.

Vinös sa...

Hej Niklas! Tyvärr har vi inte fått mailet, skickade du till vineuse at gmail.com?

Vinös sa...

Hej Winepunker! Då laddar vi inför decembersläppet. Undrar var prislappen hamnar? Vore ju väldigt trevligt om den kunde stanna under 1000-lappen :)

Niklas Jörgensen sa...

Hej Vinös! Jepp, det gjorde jag. Dubbelkollade precis...

/Niklas

Anonym sa...

1.499:- hamnade Cuvée des Enchanteleurs 1996 på i Sverige. Skulle inte köa för det priset. Sanslöst dyrt. Finns andra som uppmärksammat att priset är sanslöst höght.


http://www.finewines.se/index.php?topic=1270.0