tisdag 6 januari 2009

Henriot Millésimé 1995

Vi köpte en flaska av kvällens vin på mellansläppet i december. Systembolaget sålde det med tillägget RD dvs recently disgorged. Tidigare har vi aldrig sett den beteckningen från Henriot och det nämns inte någonstans på deras hemsida. På flaskan återfinns inte heller dessa legendariska bokstäver någonstans, däremot berättar baksideetiketten att vinet legat ”over ten years” på jästfällningen. Henriot låter normalt sett sin årgångschampagne ligga 8 år så det är ju uppenbarligen inte en vanlig -95:a. Undrar om det är importören Mondowine som hittat på RD-tillägget? Någon som vet?

Om vi antar att vinet fick inleda andrajäsningen våren -96 innebär det att det fått knappt 3 år på flaska nu efter degorgeringen och borde därmed vara på sin topp.

Så länge en champagne lagras på sin jästfällning åldras den mycket långsamt men myntets baksida är att när den väl degorgeras mognar den snabbt. Det är därför alltid vanskligt att långlagra en champagne efter degorgering om den legat mer än tio år på sin fällning. Men kvällens vin är gott och väl inom säkerhetsmarginalen.

Champagnehuset Henriot ligger i Reims och äger stora vingårdar över hela distriktet. Således är de mindre beroende av inköpta druvor än de flesta andra hus. De främsta lägena som huset förfogar över finns i Côte des blancs med Grand Cru-lägen i Mesnil och Avize som toppar. Henriot använder aldrig pinot meunier i någon cuvée och årgångschampagnen är 52/48 av pinot noir och chardonnay.

Tom Stevenson, som i likhet med Richard Juhlin kallar sig världens främsta champagnekännare, sätter alltid väldigt låga betyg på Henriot. Varför har vi aldrig förstått. Vi gillar verkligen husstilen och minns med välbehag en fantastisk flaska Cuvée des Enchanteleurs 1995 som vi drack i Aÿ förförra sommaren. Det släpptes några årgångar mogen Enchanteleurs i december också men de låg för långt norr om tusenlappen för att vi skulle vilja slå till. Även kvällens vin kändes lite dyrt med sina 602 kr, speciellt med tanke på att 96:an såldes för 469 kr men då utan tillägget RD. Vi får hoppas på att kombinationen Henriot och 1995 blir lika bra som senast!

Henriot Millésimé 1995 har en fräsch, mycket stor, ståtlig och komplex doft med autolytiskt driv. Den erbjuder torkade aprikoser, citronfromage, krita, gula äpplen, rostat bröd och som en hälsning från Mesnil – mandariner och saffran. Doften känns på det stora hela väldigt chardonnaydominerad. Vid lite högre temperatur träder champinjonkräm och pinottoner av lite rödaktig frukt fram.

Smaken är också kliniskt ren och aristokratisk med bra syra och en jästig rundhet från den långa tiden på fällningen. Konsistensen är ljuvligt simmig och moussens minibubblor gräddigt perfekta. Eftersmaken är sådär som den bara kan vara med riktigt koncentrerade viner - den avtar inte överhuvudtaget första 10 sekunderna efter att man svalt.

Det här är en riktigt bra champagne och det bästa vinet alla kategorier som vi druckit på flera månader!

6 kommentarer:

Unknown sa...

Henriot har seglat upp som en av mina favoritproducenter på senare år. Jag skall prova Cuvée Enchenteleurs 1990 mot en trave andra '90:or på torsdag, lovar att återkomma med ett referat, men jag skulle bli lite förvånad om den inte vinner uppställningen.

Vinös sa...

Det låter fantastiskt, vi har aldrig druckit Enchanteleurs -90 så vi ser verkligen fram emot ditt referat!

Winepunker sa...

Som lovat, här är referatet av tillställningen:

http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2009/1/29_Champagne_1990_(AuZone).html

Vinös sa...

Det går inte att undvika att dräggla när man läser det referatet! Sugot-Feneuil SC -90 har vi också kvar en flaska av, det låter på dig som att det är dags att klämma den? Tråkigt med Clos des Goisses. Den har alltid imponerat stort på mig så ni kanske bara fick en dålig flarra. Håller för övrigt med om din slutkläm att normaldegorgerad skumpa med lång flasklagring oftast är det bästa. Fast delvis beror nog det på att drickfönstret för en skumpa som legat väldigt länge på jästen blir så kort?

Winepunker sa...

Sugot-Fenuil 90 är dags att dricka, jag har själv ett par pannor kvar men de kommer att drickas ur i år. Clos des Goisses har varit upp och ned, jag har ett par kvar av den också så vi får se om den har den variationen som jag fruktar. När den är bra är den lysande (modell 1996 av Clos des Goisses är helt fenomenal).

Vinös sa...

Ja 96:an av CdG är grym! Vi har även provat 99:an (i juli -07) och
det känns som att den kan bli riktigt bra. Men det är ju alltid svårbedömt när man dricker dessa viner så unga.