fredag 30 januari 2009

Bernard Hatté Réserve Brut

Grand Cru-byn Verzenay på Montagne de Reims producerar kraftfull, pepprig och köttig pinot noir som tyvärr inte är på modet just nu, trots den odiskutabelt höga kvaliteten. Därför används oftast byns viner i de stora husens prestigecuvéer istället för att få glänsa i sig själva. Men byn är också hemvist för några väldigt skickliga odlare av vilka Bernard Hatté är en av de främsta.

Bernard Hatté Réserve Brut har en mild men stor doft av corn flakes, gula mjöliga äpplen, apelsin, rost och kritig mineral. Det finns också en begynnande rökighet. Vår flaska degorgerades vintern 2007 och de två årens flaskmognad märks mycket väl.

Smaken är snustorr med toner av äpplen och våt kalksten. Det finns också ett väldigt blygt rödaktigt pinotinslag som vi inte riktigt kan placera, kanske blodapelsin eller blodgrape är närmast?

Det finns inget bättre sätt att få en prisvärd champagneupplevelse än att köpa odlarchampagne och lagra den några år. Kvällens vin är ett bra bevis på detta!

2 kommentarer:

Winepunker sa...

Bernard Hatté Brut Rosé, standardplonket i roséformat är en av de mest depraverade drycker jag tagit i min mun. Hedonistiskt burgundisk med mosade jordgubbar och budoir.
Special-Club är också bra, prisvärt till max.

Vinös sa...

Håller med, både rosén och SC är grymma. Rosén är nog det bästa vinet som finns för att få inblick i hur Verzenay-pinot smakar. Vi gillar även deras Cuvée Benjamin NV som är lite lättare i stilen än Special Club men äpplig och öppen. Vi har rätt mycket Hatté i källaren så det kommer dyka upp fler poster framöver på ämnet :)