söndag 4 januari 2009

André Clouet Millésime 1995

Grand Cru-byn Bouzy är i Frankrike känd som det kanske bästa ursprunget för rött vin från champagne. I Sverige är det nog André Clouet som gjort byn mest känd med sin mycket prisvärda standardchampagne Grande Réserve gjord på 100% pinot noir. Vi håller Paul Bara som den främste i Bouzy men Clouet är definitivt runner up.

Årgången 1995 var riktigt bra i champagne och kom som en frälsare efter fyra svåra år på raken. Den är lite lättare och elegantare i stilen och kvalitetsmässigt ligger den precis under 1990 och 1996. I jämförelse med de åren var alkoholhalten dessutom lite lägre i reservvinerna liksom syrorna. Men histoiren har visat att många olika typer av champagneårgångar kan bli långlivade.

Bollinger Vieilles Vignes Françaises görs på prephylloxera-pinot från två små vingårdar i Ambonnay och Bouzy. Den senare ligger granne med den vingård där André Clouets vinmakare Jean-François Clouet hämtar sin pinot till årgångschampagnen. Ett claim to fame för Clouet så gott som något :)

André Clouet Millésime 1995 har initialt den tydligaste doft av vit tryffel som vi någonsin känt i ett vin. Det är som att förflyttas till festivalen i Alba en klar oktoberdag. Tyvärr vädras tryffelaromen bort något efter ungefär en timme men upplevelsen var fantastisk så länge den varade!

Utöver tryffeln finns rosor, Bouzy-persika, härsket smör och äppelmust. Doften är oxiderad men inte åt Selosse-hållet utan påminner snarare om ett Arbois-vin.

Smaken är mycket fyllig och sådär krämigt viskös som lagrad champagne kan bli. Vi har sett olika uppgifter på druvmixen men i våra munnar är vinet definitivt pinotdominerat. Tryffeln återkommer även i smaken tillsammans med gula plommon och en äpplighet som vid lägre temperatur påminner om äppeljuicekoncentrat. När temperaturen stiger övergår äppligheten istället till en underbar must på röda äpplen.

Det här är verkligen en härlig, fullt mogen champagne som vi tycker ska drickas nu. Den har utvecklats snabbare än många andra champagner från -95 men det spelar ju ingen roll när den spelar ut ett så fantastiskt doftregister redan nu!

2 kommentarer:

franke sa...

hej hej.
ja har en andre clouet millesime 1995, tänkte bara höra hur länge den kan sparas eller om den är värd att sälja ifall man vet att man inte tänkte dricka den på en längre tid?
mvh Franke

Vinös sa...

Hej Franke!
Jag tror att vissa skulle tycka att den redan nu är over the top. Det beror lite på hur känslig man är för oxidation. Men gillar man mogen champagne så är den god nu och klarar sig säkert i flera år till om den lagras på rätt sätt.

Jag vet ju inte till vem eller hur du tänkt sälja den men generellt är det svårt att kränga enstaka flaskor från lite mindre producenter. Mitt tips: avnjut den själv istället!