söndag 28 juni 2009

Portugalprovning

Portugal är otrampad mark för oss. Vi har visserligen druckit lite port och madeira men i stort sett är landet en vit fläck på vår vinkarta. Det känns därför extra kul att ikväll få testa fyra röda lättviner från olika portugisiska distrikt. En kommer ur vår källare (Vila Santa från årgången 2000), en ur ordinarie sortimentet och två ur beställningssortimentet.

Vila Santa 2000 (99 kr), Alentejo i östra Portugal
Druvor: Trincadeira, aragonês, periquita, alicante bouschet, cabernet sauvignon
Detta vin, som landets vinskribenter tävlar i att hylla sägs ju kunna lagras och därför slängde vi för några år sedan ner två magnum och två helflaskor i källaren som ett experiment.

Doften är lite varm och innehåller fortfarande mycket rostade fat, kaffé, mynta och björnbärsgelé. Det var länge sedan vi drack Vila Santa men det känns som att det har vunnit enormt mycket på att lagras! I munnen får vi mogna tanniner, bra syra och bra längd. Det kommer en liten alkoholvarm eldighet i svalget efter att man svalt men det stör inte i någon större utsträckning. Den från ungdomen generöst söta björnbärsfrukten har delvis smält bort men det är bara till vinets fördel. Gott!


Cistus Reserva 2006 (119 kr), Douro i nordöstra Portugal
Druvor: Tinta roriz, touriga franca, touriga nacional
Doften är rätt enkel och har ett något konstigt parfymerat inslag av pelargon och syrlig filmjölk. I munnen fortsätter de lite udda intrycken och påminner här om lavendel och viol. Därutöver finns feta lakritsremmar och mera filmjölk. Koncentrationen är hög och avslutningen är alkoholig, sträv och fatbesk.
Conde de Vimioso Reserva 2005 (229 kr), Ribatejano öster om Lissabon
Druvor: Aragonês, touriga nacional, cabernet sauvignon

Här bjuds en härlig, komplex och rik doft med fat, mynta, romrussin, tigerbalsam och torkad frukt. Det finns också ganska mycket volatila syror.

I munnen är det ett kraftpaket. Högextraherad dunderkoncentration, hög syra, massor med fat och söt rik frukt. Det enda som stör helhetsintrycket är att alkoholen sticker ut för mycket. Riktigt bra vin om än inte i en stil som ligger högst på vår favvolista.

Dona Maria Reserva 2004 (220 kr), Alentejano i östra Portugal
Druvor: 50% alicante bouschet, 50% aragonês, syrah och cabernet sauvignon

Kvällens bästa doft! Den är först lite knuten, i alla fall jämfört med bombnedslaget Conde de Vimioso, men öppnar successivt upp sitt vackra innehåll under kvällen. En elegant doft av skogsbär med tonvikten på blåbär, viol, lakrits och fat.

I munnen slås vi av en extrem fruktighet. Systembolaget skulle behöva snurra två varv på sina cirkeldiagram för att beskriva detta. Lakritsen med violuppbackning finns även i munnen tillsammans med fat, björnbär och blåbär. Trots att koncentrationen är så hög är vinet elegant och balanserat. Väldigt gott idag men kommer förmodligen utvecklas positivt i 5-10 år till.

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Trevligt ni provar portugiser :-)

Vinös sa...

Man måste ju vidga sina vyer genom att prova själv också å inte bara genom att läsa din blogg :)

Har du provat några av vinerna vi drack? Skulle vara intressant att höra dina synpunkter på dem!

Niklas Jörgensen sa...

Vila Santa har ju slunkit ner några gånger. Bra välgjort men inte riktigt min stil - även om priset kanske är kanon! Föredrar Duorum för samma slant. Kallare frukt och mer klass. Kräver dock lång dekantering.

Har däremot aldrig provat VS så gammal! Det var kul läsning.

Cistus och Vimioso aldrig provat.

Dona Maria däremot ja. Förbannat välgjort och ruskigt svårt inte peta på redan nu! Många av den nya skolan portugisiska bordsviner har inte samma tunnelvarning som exempelvis Bordeaux och stänger inne sig. Därför, tyvärr, riskerar de drickas allt för tidigt...

Ska ha er i åtanke nästa portugalprovningssväng. Om det kan vara något?