söndag 17 januari 2010

Domaine de Marcoux 2001

Normalt sett brukar jul och nyårshelgen innebära att vi får både tid och lust att prova massor av vin. I år blev det på grund av semester i Thailand istället mest en kall Singha till maten. Men av de få viner vi ändå drack var den tveklöst bästa Domaine de Marcoux. Det kändes lite roligt att vi hittade den på en vinlista på andra sidan jordklotet, vi har nämligen tidigare försökt privatimportera den via systembolaget utan framgång. Tydligen gick bolaget bet på att hitta en villig importör.Domaine de Marcoux drivs idag av systrarna Sophie och Katherine Armenier. Sedan början av 90-talet drivs domänen helt biodynamiskt och de hävdar att de givit bättre harmoni och mer balanserade tanniner i vinerna.

Domaine de Marcoux 2001 doftar tranbär och björnbär på ett förtjusande sätt. Elegansen och komplexiteten är påtaglig nu när vinet börjat få lite utveckling. Man skulle kunna säga att doften är burgundisk med sin lite läderaktiga och kryddiga stil men vi associerar ännu mer till nyazeeländsk pinot.

I munnen är den medelfyllig och bärsöt med mogna tanniner och härlig balans. Det är inte den bästa Marcoux vi druckit men vad spelar det för roll när den ändå är helt fantastisk. Eftersmaken är extremt lång och vi sitter bara och fulnjuter med ett stort leende på läpparna.

2 kommentarer:

E sa...

Välkommna tillbaka till den frusna svenska bloggosfären. Hoppas att värmen varit välgörande och att ambitionen är skyhög för det nya året!
Hälsningar,
Erik

Vinös sa...

Tack Erik, värmen gjorde gott men nu är det skönt att vara hemma igen :)