lördag 23 januari 2010

Schäfer-Frölich Felsenberg Riesling GG 2007


Det har de senaste åren varit ganska mycket buzz runt Schäfer-Frölich från byn Bockenau i Nahe. Främst beror det på den enorma kvalitetshöjning de genomgått efter att Tim Frölich tog över som ansvarig vinmakare i mitten av 90-talet. Sedan dess har kvaliteten målmedvetet höjts kontinuerligt och Tim anser själv att 2007 är den främsta årgång som han hittills producerat.

Schäfer-Frölichs 1,5 hektar i vingården Felsenberg, ett Erste Lage i byn Schloßböckelheim, köptes in för bara några år sedan. Det är en mycket brant och solexponerad sydsluttning, på vissa ställen lutar det mer än 45°! Jordmånen är vulkaniskt mörk och mineralrik med ett översta skikt av småsten som värmer rankorna om natten.

Det fräser när vi slår vinet på karaff och det ser nästan ut som om vi hällt upp grumlig äppelmust när koldioxiden förångas ur vinet. Efter någon timme börjar vi prova och då har all spritsighet försvunnit.

Schäfer-Frölich Felsenberg Riesling GG 2007 (369 kr) doftar helt oemotståndligt från första sniffen! Utöver en bedövande mineralitet stiger ungdomliga pärontoner, vita vinbär och vita blommor upp ur glaset. Det finns ingen gul tropisk frukt, inga gröna toner och ingen petroleum men doften känns ändå typisk för tysk riesling.

I munnen är mineralerna om möjligt ännu mer framträdande och det slår nästan över mot beska, precis som det kan göra i svenska vildostron. Smaken är helt torr men ändå rik och väldigt elegant. Balansen och texturen är bland det bästa vi upplevt i en tysk riesling.

Det här är olidligt gott redan nu men kommer att bli ännu bättre med några års lagring. Finns det någon bättre torr riesling på bolaget just nu?

4 kommentarer:

Kayaker sa...

Intressant! Det får bli till att köpa ett par.

Vinös sa...

Det borde finnas några flaskor kvar. Vi knyckte de två sista som stod på hyllan på passagen i fredags men enligt lagersaldot ska det finnas lite flaskor kvar!

Thomas Lindgren sa...

Tack för tipset, jag snappade upp en ensam flaska på Regeringsgatan. Det borde funnits fler men de syntes inte i hyllorna.

Vinös sa...

Kayaker och Thomas, det vore intressant om ni ville skriva några rader om era intryck när ni väl provat!