onsdag 27 januari 2010

Bruno Clair Marsannay Les Grasses Têtes 2005


Vi var tyvärr på semester vid januarimittensläppet och missade därför några bourgogner som vi bespetsat oss på. Främst var det några viner signerade Sylvain Cathiard som vi hade velat lägga vantarna på men när vi väl kom till bolaget gapade dessa hyllor tomma.

Som tur var hade vinerna från Bruno Clair inte riktigt samma åtgång och vi lyckades, någon vecka efter släppet, snappa upp ett par olika viner från hans domän. Vi gillar stuket på Brunos viner som vi upplever som renodlade lagringsobjekt i traditionell muskelstil. Han tror på långsam alkoholjäsning, pigeage flera gånger per dag och ser gärna både hög syra och höga tanninnivåer i sina viner.

"Les Grasses Têtes" (tjockskallarna?) är en liten växtplats i södra delen av Côte d'Ors nordligaste by. Bruno Clair har här 1,3 hektar med pinotstockar som planterades tidigt 70-tal.

Bruno Clair Marsannay Les Grasses Têtes 2005 doftar salmiak, sous-bois, mineral och torkade rosor i traditionell stil. Våra associationer går faktiskt söderut till modern Cornas eller enklare Côte-Rôtie. Frukten är mörkröd och lite rönnbärstuff.

Smaken är ungsträv och potent med riktigt bra syra och lite skalbeska. Som tur är finns även ett försonande drag av torkade jordgubbar i eftersmaken. Man pallar ju inte hur mycket bångstyrighet som helst.

Det går inte att komma ifrån att vinet är förvånansvärt bråkigt trots att det haft 5 år på sig att lugna ner sig. Vi är dock övertygade om att det kommer bli riktigt bra med kanske 3-4 års ytterligare lagring. Vi drack flaskan på nästan 5 timmar och den blev kontinuerligt bättre under hela kvällen.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Precis sådär smakade vinet! Vi har inte hunnit skriva något, men visst var det riktigt bra även om vi kanske inte orkade ända upp till 91.

Personalen på passagen tyckte det var drickfärdigt, men vi håller helt med er om att det behövs mer tid. Inte helt oväntat med kombon 2005 och Clair! Så vi skickade in resterande flaskor i källaren med tillsägelse att ta det vackert och ligga still i tre år.

pssst. Chambollen är toppengod!

Vinös sa...

Vi la också några flaskor i en mörk vrå i källaren och tre års vila låter som en bra utgångspunkt för nästa flaska.

Chambollen fick vi inga flaskor av tyvärr men jag kan tänka mig att den är grym! Har ni provat några fler av hans viner från släppet? Vi köpte även La Dominode och Clos du Fonteny men de fick gå direkt till källlaren.

Gällande poängen så anger vi "potentialpoäng". I dagsläget kanske den inte levererar på den nivån men vi är rätt säkra på att den rakryggat kommer att försvara 91 pinnar om några år :)

Ser fram emot att läsa era kompletta intryck!