tisdag 26 januari 2010

Le Sec de Château Gaudrelle 2003


Detta vin av årgång 2008 kom i septembersläppet till det minst sagt rimliga priset 95 kr. Vår flaska inhandlades på plats hos producenten i Vouvray sommaren 2007 för exakt samma pris. Bra jobbat av för oss okände importören Krates Vin & Delikatesser.

Le Sec de Château Gaudrelle 2003 har en ren och mogen, lite rökig doft med rabarber, mandarin, rosor och mineral. För ett vin i den här prisklassen är det en både komplex och intressant doft. Ursprungstypiciteten är relativt låg men det får tillskrivas årgången.

En bred, lite vaxig och mogen smak med mineral och en för appellationen försiktig syra breder ut sig i munnen. Det finns även en liten honungssötma som inte riktigt fanns där för två år sedan.

Avslutningen är trots allt frisk med citrus, kalkig mineral och en lite udda ton av tång. Vi associerar till vit châteauneuf fast med långt bättre syra och prisvärde.

3 kommentarer:

E sa...

Kanske är korkad nu men det är ett torrt vitt vin det här som heter Le Sec det här? Är det något i stil med Dolcetto eller missar jag något?
Låter kul hur som helst och det verkar som det finns lite saldo kvar ute i landet.
/Erik

Vinös sa...

Jag tror inte riktigt jag förstår vad du menar med Dolcetto-liknelsen?

Sec betyder torr på franska men det är inte jättevanligt att producenter i Loire-dalen skriver ut det på flaskan. Syftet är dock att klargöra att det är ett torrt vin och det är väl generellt bra i områden som producerar allt från knastertorra till supersöta viner!

E sa...

Ah, rörde ihop sec och doux, därav av liknelsen med dolcetto ("den lilla söta"), men nu förstår jag!