torsdag 21 januari 2010

Rocca Guicciarda Riserva 2006

Ikväll drabbas vi av en lite ovanligare "korkskada". När korken dras ur flaskan spricker halsen och en bit av glaset följer med. Det ser ut som att en grön glasklo har bitit sig fast i korken och vägrar släppa taget. Brottet i godset är dock helt rent och inget glassplitter hamnar i vinet. Men vi karafferar ändå :)

Rocca Guicciarda Riserva 2006 doftar mörkare och har lite mer power än vad vi minns från tidigare årgångar. Murriga plommontoner, fat, tobak och fullmogna bigarråer stiger ur glaset. Det är kanske inte urtypisk Chianti och inte heller är det elegansen som lirar förstafiolen men i sin stil är det riktigt bra!

I munnen visar sig årgångens höga kvalitet väldigt tydligt och vi får tät frukt uppbackad av väl avvägda fattoner. Strukturen är strålande med både syra och tanniner på rätt nivå. Avslutningen är också alltigenom god med lite kaffebeska, örtighet och mogna plommon.

Det här är väldigt mycket vin för en relativt liten peng. Och förmodligen kommer den ge ännu mer njutning med 2-3 års lagring.

2 kommentarer:

Anonym sa...

använder ni en öppnare av kyparmodell? På endel varianter så måste man dra upp korken i ett snäpp i stället för att dela upp uppdragningsmomentet i två delar. På detta sätt blir det en otroligt stor påfrestning på glaset och sitter korken lite hårdare så är detta inte helt ovanligt om man avänder dessa öppnare. Endel modeller kan också vara riktigt vassa i den metalldel som man låser vid sidan av korken. Kyparmodellerna är riktigt bra men man skall kunna dela upp momentet i två uppdragningar

Vinös sa...

Nix, vi använder faktiskt en klassisk fransk turistpryl: korkskruven med en bit lackad vinranka som handtag. Den inhandlades som en gimmick men nu har den blivit vår standardöppnare och det funkar hur bra som helst.
Håller annars med om att de professionella "kyparmodellerna" är bra men det enda som egentligen är viktigt, oavsett korkskruvstyp, är att själva skruven inte är en skruv utan en spiral.

I det här specifika fallet måste det varit en spricka i godset redan innan och då blev skjuvspänningen för stor när korken drogs ur halsen.