Vissa flaskor är det alltid en speciell känsla att öppna. Det kan vara ett vin från en region man besökt, ett vin man druckit vid ett speciellt tillfälle eller, som ikväll, ett vin från en producent som man vet alltid levererar det där lilla extra år efter år i flaska efter flaska.
Jacques Selosse måste sägas vara motsvarigheten till Krug när det gäller odlarchampagne. Ingen annan odlare har Anselmes stjärnstatus och priset på hans champagner ligger också på en helt egen nivå.
Version Originale är en multivintagechampagne baserad på tre på varandra följande årgångar. Kvällens flaska deggades 9 oktober 2006 och eftersom den fått 42 månader på jästen måste den andra jäsningen påbörjats ungefär i april 2003. Och eftersom Anselme låter sina viner ligga på fat i minst 12 månader borde den här flaskan innehålla årgångarna 1999-2001, i tur och ordning en bra årgång, en ok årgång och en riktig skitårgång. I och för sig lyckades vissa odlare skörda riktigt bra druvor i just Avize under 2001 men generellt är det varningsflagg för den årgången. Vi är dock inte oroliga. Anselme Selosse har konsekvent visat en otrolig förmåga att producera fantastiska viner även under tuffa förutsättningar.
Jacques Selosse Version Originale NV har en aktiv mousse och en mörk vacker färg i glaset. I doften finns fat, massor av kritig mineral, blomhonung, cocos och kumquat. Men framför allt doftar det Selosse. Vi har aldrig druckit någon annan champagne som ens kommit i närheten av att lyckas kopiera den här stilen.
I munnen är den viskös och vinös, fyllig men elegant och extremt rik men torr. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att inte svälja det här vinet i stora klunkar.
Eftersmaken är ett kapitel i sig. Den börjar först sötfruktigt med toner av mango och citrus. Men efter ett tag lägger sig den söta frukten och då kommer en helt underbar syra inbäddad i mineral och tar över. En dryg halvminut efter att man svalt känns området från halvvägs in i gommen och bakåt fortfarande helt täckt av detta Avize-elixir. Det där med ekologiskt skötta lågavkastande gamla grand cru-stockar kanske inte är så tokigt trots allt :)
