lördag 16 augusti 2008

Årgångar i Champagne

Vi har under vårt korta besök i Champagne hunnit prata med flera producenter och vi har kommit att omvärdera vår syn på "årgångstabellen" för distriket. Här är några av årgångarna som vi fått ny insikt om:

1996 är en riktig monsterårgång och det i sig är väl ingen nyhet. Familjen Diebolt tycker dock att syranivåerna är på tok för höga på vissa håll. Man brukar ju säga att alla kan göra bra vin under stora årgångar men om vädret är för extremt behövs det skickligt vinmakande också för att tackla alla ovanliga fenomen.
1998 är en betydligt större årgång än vad vi tidigare uppfattat, klart bäst i spannet mellan -96 och -02.
1999 är kanske något sämre än vi trott och framförallt sämre än 1998. Tidigare höll vi 1999 som snäppet bättre än 1998..
2001 är en riktigt tråkig årgång. Eftersom vi sett att vissa producenter har millésimérat trodde vi att det ändå skulle vara ett ok år. Men exempelvis José Michels Blanc de Blancs från denna årgång var ett riktigt bottennapp och inga producenter verkar nöjda med sina resultat. Avize verkar dock ha klarat sig hyfsat på vissa växtplatser och Launois fick en liten men ok skörd där.
2003 var en riktig katastrof. De producenter som gör en vintage måste ha en väldigt bra ursäkt. I Côte des blancs hade man frost i april, hagelstormar i maj och överdriven hetta i juli som gav utbrända stockar och stoppad fotosyntes. Resultatet blev en liten skörd av riktigt dålig kvalitet...
2004 tycks kunna bli en riktigt bra årgång, inte långt från 2002.

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Fantastisk läsning om er härliga semester i Champagne! Initierat, informativt och med fina noteringar. Jag lär mig massor och blir sugen på att köpa mer champagne.

Finare Vinare sa...

Tack för den bästa läsningen på svenska bloggar just nu! Vi läser nyfiket varenda post och instämmer helt i att Diebolt-Vallois BdB Prestige är seriously good shit.

Hallå, det låter som att bakvagnen på bilen skrapar i asfalten efter alla lådor med chianti, barolo och champagne. Vilken resa!

Vinös sa...

Tack för de orden, det glädjer oss verkligen att ni uppskattat det ni läst. Speciellt som Frankofilen och Finare Vinare är våra två favoritbloggar :)