måndag 11 augusti 2008

Dom Ruinart 1996

Vi vet inte om den är ny eller om vi har missat den tidigare - Moët & Chandon Champagne Bar högst upp i Galeries Lafayette. Efter en dags shopping i ett varmt Paris är det otroligt skönt att få komma ut på taket i det tunna vita tygtältet och slå sig ner i en designad soffhörna med piffade småkuddar. Champagnelistan är Moët-dominerad men innehåller också en hel del bra champagne...

Till slut bestämmer vi oss för ett glas Dom Ruinart av monsterårgången 1996. De öppnar en ny flaska för oss och serverar dessutom en liten assiette med ostsmakande kex som tilltugg.

Dom Ruinart 1996 har en vacker ljusgul lite matt färg, helt utan blanc de blancs-gröna inslag. Moussen är livlig med små och inbjudande bubblor.

Doften är kraftfull, intensiv, stor och mycket hustypisk med den där svårdefinierade Ruinart-aromen som finns även i den vanliga årgångschampagnen. Vi tror att det är den som får vissa att tycka att Ruinart doftar svartvinbärsblad men vi tycker den ligger närmare vulkat gummi. Det finns även massor av kritig mineral, torkade apelsinskal, melon, honung och en komponent som snart kommer börja dofta hasselnötter. Doften är faktiskt förvånansvärt lik den vanliga 96:an (trots att den innehåller över 50% pinot noir) men med turboknappen intryckt.

Smaken är mycket frisk med mineral, havssälta, honung och apelsin. Den är ytterligare ett bevis för årgångens enorma kraft. Syran är mycket hög och hade vi haft den här champagnen i källaren skulle vi nog vänta åtminstone framåt 2020 innan vi snurrade upp grimman.

Inga kommentarer: