tisdag 26 augusti 2008

Médocmöte

Ikväll har det äntligen blivit dags att prova La Tour de By 2004 som det redan skrivits spaltmeter om i den svenska bloggosfären. Det mest målande inlägget är utan tvekan det här. Vi bestämmer oss för att prova den tillsammans med ett vin vi fått från M&P och som vi egentligen inte känner till någonting om, inte ens var de fått tag på den!

La Tour de By ligger logiskt nog i byn By i norra Médoc. Slottet ligger med utsikt över Gironde och egendomen är planterad med lite knappt 2/3 cabernet sauvignon, knappt 1/3 merlot och resten cabernet franc och petit verdot. Det är en av de största slotten i Bordeaux med över 70 odlade hektar. Vinet får ett år på fat varav 25% är nya.

Vieux Gabarey hittar vi inte mycket information om. De har en hemsida men där nämns inte ens Cuvée du Terme. Vi får dock reda på att vinet är lagrat på ekfat, att det klaras med äggvita och att druvmixen är "traditionnel du Haut-Médoc".

Château La Tour de By 2004 doftar de första sekunderna merlotdominerat som en rättfram och lite enkel Pomerol. Därefter kommer den klassiska cabernetstalligheten stövlande. Vi karafferar och väntar några timmar. Doften har då blivit riktigt stor och innehåller svett, våt ull, våt halm, kittost, rå njure och en bränd lite kådaaktig ton från faten. Under detta finns även en kompakt fruktkärna av plommon.

Smaken är förvånansvärt fruktdriven med tanke på doften. Stalligheten finns också där kompletterad av mineral, fat och en väldigt hög beska. Både frukt- och garvsyra är väl avvägda. Vi upplever inte alls det här vinet så extremt som det beskrivits av andra bloggare. Ska vi likna det vid något annat vin ligger nog Château Poujeaux närmast till hands.

Château Vieux Gabarey Cuvée du Terme 2005 har en härlig ung cabernetdominerad doft av svarta vinbär, grön paprika, färsk mynta, humidor, after eight och den gamla klassikern nyvässad blyertspenna. Skolboksbordeaux! Smaken är slank och välbalanserad med plommon, mintchoklad, tobak och svarta vinbär. Eftersmaken är lång, syrligt välsvarvad och med tanniner som redan utvecklat sammetslen textur. Kanonbra!

Det känns verkligen kul att på samma kväll få smaka två riktigt prisvärda bordeauxer. Tour de By (134 kr) föregicks av bloggryktet att den skulle dofta hästpiss, snus och inälvor men vi tycker att den mest doftar old school, cabernetdominerad claret. Den är väldigt välgjord men matkrävande och kanske inte ett vin man sitter och myser med. Vieux Gabarey (<150 kr) var faktiskt ännu bättre. Hade någon sagt att det var en klassificerad St Julien hade vi inte protesterat!

Inga kommentarer: