fredag 1 augusti 2008

En vecka i södra Toscana

En vecka med kompisar i ett vackert stenhus i sydöstra Toscana. Livet är skönt ibland!

Under veckans gång konsumerade vi en stor mängd Rosso di Montalcino och Rosso di Montepulciano och i enlighet med våra tidigare intryck är kvaliteten tyvärr ganska varierande. Lika vanligt som det är att få ett trevligt, fruktdrivet, prisvärt vin med matvänliga syror är det att få ett mustigt, klumpigt vin med drag av varm körsbärssaft. Även om Toscana producerar några av Italiens allra bästa viner måste man tyvärr också konstatera att kvaliteten ännu är lite ojämn.

En av dagarna satte vi i oss i bilarna och åkte till det stora enoteket i Greve men den utflykten beskriver vi i ett separat inlägg. Undantar man det besöket var veckans främsta vin Sverigebekantingen Poliziano Asinone 2004. Till grillad kalvfilé, äggul pappardelle och hemgjord pesto satt den riktigt bra. Den har i den här stora årgången en härlig syra, moderna söta körsbärstoner och massor av lagomrostade fat som ger toner av muscavadosocker och bittermandel.

Vi testade även Fontanafredda Barolo och Barbaresco i standardutförande från 2000. De är enkla men utifrån prisnivåerna (€20 respektive €13 på byns Coop) tycker vi att de är väldigt prisvärda i jämförelse med många av de lokala förmågorna. Det gällde även den mycket enkla Barbera d'Alba som någon stoppade ner i kundvagnen en dag. Med sin mörka kompakta frukt och skoningslöst höga syra stod den upp väl i konkurrensen med alla "Rossos" som kostade mer.

Eftersom närmsta lite större vinby var Montepulciano ville vi utöver Asinone testa även några andra toppar. Vår åsikt sedan tidigare är att Poliziano, Boscarelli och Avignonesi är de tre ledande producenterna i byn. Vi fick inte tag på några Boscarelliviner men vi testade både Avignonesi Rosso di Montepulciano 2004 och Vino Nobile 2000. Den förra var tyvärr en besvikelse medan den senare levererade god kvalitet i klassisk Nobile-kostym. Doften innehöll lakrits, körsbär och lite rökiga fat. Trots god koncentration kändes den lättdrucken och balanserad.

Efter vår mycket trevliga bekantskap med Fontodi tidigare under semestern plockade vi också upp två flaskor av deras Merrigio 2006 som görs på 60/40 Pinot Blanc och Sauvignon Blanc. Till Spagetti alle Vongole passade den perfekt. En svag fatton ackompanjerades av en mineralig, frisk Sauvignonbaserad doft av krusbär och gräs. Riktigt bra och med en prislapp på €11 är den ett fynd!

Inga kommentarer: