tisdag 19 augusti 2008

Giacosa Fratelli Barbaresco Basarin 2004

Efter att Finare Vinare i lördags hyllade Giacosa Fratelli Barbaresco Basarin 2004 med orden ”Ett klockrent köp!” kände vi oss väldigt sugna att få prova själva. Av systembolagen i Stockholm hade Nybrogatan det största lagret kvar så vi sprang dit idag och köpte 4 flaskor, 3 för källaren och 1 för omedelbar konsumtion.

Basarin ligger sydväst om byn Neive och är en till ytan ganska omfattande cru i Barbaresco. Men trots att den till största del är en perfekt sydsluttning på mellan 250 och 320 meters höjd har den inte rykte om sig att producera stor nebbiolo. Däremot är den moder till fantastisk barbera och dolcetto. Vad detta beror på är omtvistat, vissa tror att det beror på den väldigt sandiga jordmånen, andra på att växtplatsen inte har skydd från de kalla vindarna från dalen runt ån Tinella. Eller också behövs det bara en ambitiös och kvalitetsmedveten vinmakare...

När vi provar nyinköpta viner, som vi kallt räknar med kommer att vara för unga, tycker vi att det är intressant att följa vinets utveckling direkt från öppnande. Därför karafferar vi vinet men provar det direkt därefter för att se hur det är utan att ha luftats så mycket. Därefter gör vi nerslag i karaffen allteftersom kvällen går och vinet syresätts.

Giacosa Fratelli Barbaresco Basarin 2004 har initialt en eldig, ung doft av fat, solvarma hallon, lösningsmedel, läder, mineral, plommonkompott, salvia och spearmint. Minst sagt inbjudande! Allteftersom kvällen går kommer även kanel, indiska kryddor och kanske lite björnbär fram i doften.

Smaken är också lite eldig men med bra balans. Jordgubbar, hallon, söta plommon och mint dominerar. Syran är härligt hög och tanninerna moget välgjorda. I den långa eftersmaken kommer en behaglig och matvänlig beska, torkade rosor, mint och salvia fram väldigt tydligt. Det här är ett vin med ambition! Efter några timmars luftning i karaffen har tanninerna mjuknat något och doften breddats, men vinet blir på intet sätt slappt eller syltigt.

Vi har verkligen inget emot att redan nu dricka den här typen av vin till exempelvis grillat lamm. Men potentialen är riktigt stor så klarar man att vänta kommer man bli riktligt belönad.

Med tanke på att frukten är tillräckligt koncentrerad, syran hög och tanninerna mogna, finns det ingen anledning att tro att det här vinet inte skulle klara 10 år i källaren med en klackspark. Efter det decenniet kommer strävheten att ha rundats av, alkoholen och faten integrerats och den redan nu komplexa doften även fått tertiära komponenter. Vi längtar!

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vad kul! Vi visste nästan att ni skulle gilla det här. Det vattnas i munnen bara man tänker på vinet. Visst känns stilen autentisk, trots att frukten är så tllgänglig? Gillar man den slanka rödfruktiga stilen
är det nog svårt att få bättre utdelning för pengarna...

Vinös sa...

Stilen känns absolut autentisk men kanske någonstans mittemellan traditionalist- och moderniststuk?

Med tillgänglig frukt, lite eldighet och förvånansvärt mycket fatkaraktär hamnar vi ju bland modernisterna. Å andra sidan var frukten slank och det fanns tydlig långmacererad skalbeska, läder och torkade rosor i smaken i.e. old school.

Man kanske helt enkelt får strunta i att analysera så mycket och bara fokusera på att det är så himla gott :)

Tack än en gång för ett kanontips!

Finare Vinare sa...

Föredömlig sammanfattning av läget! Så himla gott som sagt....

Frankofilen sa...

Gaah, försöker ju hålla emot här. Inköpen av augustisläppet är redan avklarade, men nu blev det en hyllning för mycket. Jag vill också smaka! Låter riktigt bra.

Vinös sa...

Once you pop, you can't stop :)