fredag 1 augusti 2008

Fontodi Vigna del Sorbo 2004

Våra kroppar värker efter flera dagars strapatser i alperna. Det är därför riktigt skönt att få anlända till Toscana och rulla in i pittoreska Greve in Chianti. Solen gassar och bilens termometer visar på 37C, ett hotel med pool står högt på önskelistan. Efter några minuter på serpentinerna upp till Panzano svänger vi på vinst och förlust in till Relais Fattoria Valle som visar sig vara ett mindre hotell inrymt i ett vackert stenhus där den stora poolen erbjuder utsikt över en lång sluttning med olivträd. Taget. På kvällen besöker vi Oltre di Giardino i Panzano som serverar klassisk toscansk mat på en stor uteservering. I vinlistan fastnar våra ögon direkt på Vigna del Sorbo. Vi har tidigare aldrig provat den men har blivit otrolig imponerade av Fontodis andra flaggskepp Flaccianello della Pieve.

Alla Fontodis 67 hektar ligger i den legendariska "gyllende dalen", Conca d'Oro söder om Panzano. Vigna del Sorbo utgör ungefär 8 hektar och utöver Sangiovese växer där även lite Cabernet Sauvignon (ca 90/10).

Fontodi Vigna del Sorbo Chianti Classico Riserva 2004 doftar söta svarta bigarråer, lyxiga fat, plommon, julmust, läder, mint och farinsocker. Dessutom finns en väldigt tydlig, ljus blommighet i doften som gör den elegant och feminin. I munnen är vinet redan nu väldigt njutbart, det finns inga vassa kanter och tanninerna har redan ställt sig i raka led. Trots den tuffa uppväxten som Fontodi gett vinet (24 månader på nya fat från Allier och Troncais) känns eken väldigt väl integrerad. Eftersmaken är lång, elegant och strukturerad. Otroligt gott!

Detta är ett riktigt stort vin som, åtminstone i den här årgången, måste räknas till de absoluta topparna i hela Chianti och kanske rentutav hela Toscana. Men trots att det redan idag är så otroligt gott känns det lite oförlöst. Vi köpte dagen efter en låda (6 flaskor för €190) och den kommer vi spara i källarens mörker i 7-8 år innan första korken dras ur!

Inga kommentarer: