Efter ett glas av husets champagne Pommery, som inte är vår favorit, beställer vi in en flaska Terrebrune 2003. Förra gången vi testade det vinet var sommaren 2004 på Maison du vin i Bandol. Då var årgången 2001 och den imponerade mycket på oss.
Domaine de Terrebrune är för oss en av de absoluta topparna i Bandol. Deras röda vin är 85% Mourvedre och resten Grenache och Cinsault med en genomsnittlig ålder på stockarna av 25 år. De odlar sina 30 hektar ekologiskt och tar ut mellan 35 och 38 hL/Ha beroende på årgång. Alla druvor skördas manuellt och det röda vinet får 18 månader på i 600L foudres.
Domaine de Terrebrune 2003 ger initialt ifrån sig en väldigt mörk frukt men allteftersom luften blandar sig i blir frukten rödare. Det doftar björnbärslikör, kåda, pinjenötter, garrigue och massor av salmiak. Den röda frukten som framträder efter ett tag drar sig mot röda körsbär. Doften är fortfarande ung men komplex och, för att vara Bandol, väldigt elegant.
Vi förväntar oss nästan alltid en massiv strävhet från ung högkvalitativ Bandol men Terrebrune har väldigt mogna tanniner som redan mjuknat och som endast skapar en bra ryggrad och en lagringsvänlig struktur. Smaken är medelfyllig med mosade björnbär, körsbärslikör och en hel rulle med salmiak. Alkoholen är perfekt avvägd och inte det minsta spretig. Eftersmaken är väldigt lång, strukturerad och elegant. Fantastiskt bra!
På flaskan står det att vinet blir bättre av "20 ans+" lagring och vi tvivlar inte på att det stämmer. Allt som behövs för den typen av långresa är redan installerat. Vi tror att den redan om några kommer kommer att börja bli animalisk och kanske lite fylligare. Därefter kommer utvecklingen mot svamp, uttorkad frukt, stall, kryddor och en förförisk komplexitet bara fortsätta. Närhelst vi springer på Domaine de Terrebrune framöver kommer vi handla för allt vad tygen håller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar