söndag 2 augusti 2009

Villa Cafaggio San Martino 2004

Villa Cafaggio ligger i Panzano, Chiantis bästa vinby enligt våra näsor och munnar. Förutom ovanligt bra vanlig Chianti Classico i både standard- och riservatappning, gör de två IGT-viner, Cortaccio på 100% cabernet sauvignon och kvällens vin: San Martino på 100% sangiovese från tätplanterade stockar i Conca d'Oro som uppfostras 18 månader på nya barriquer från Alliers och Troncais.

Villa Cafaggio San Martino 2004 (399 kr) doftar högklassig, fatad toscanare i modern, senskördad men elegant stil. Inga överraskningar här alltså. Frukten är yppig och tydligt björnbärssöt. Den höga komplexiteten gör att man fångar nya inslag vid varje sniff. Det finns en lättflyktig, vitblommig komponent som påminner lite om menthol och en kryddkomponent med korinter, lakrits och diverse julkryddor. Dessutom finns massor med mineraler som ger ytterligare förfining åt doften. Kanonbra!

I munnen är ungdomen tydligare men det är ändå väldigt generöst och det finns inget tvivel om att det här vinet kommer att bli perfekt balanserat med lite ålder. De söta björnbären från näsan återkommer även i munnen och ger en insmickrande känsla åt hela vinet. Stilmässigt kanske det här inte är rakt i tjurögat för oss men vi faller ändå pladask och det kommer bli svårt att inte dricka upp våra resterande flaskor innan de nått full mognad...

8 kommentarer:

Hemma Hos Vinaren sa...

Hur står sig en match mot deras basversion för 145 pistoler?

Mr J sa...

Jag och min medbloggare provade San Martino häromsistens. 2004 Fonterutoli för 145 kronor låg hack i häl under kvällen. För 399 spänn tyckte vi att man kunde begära lite mer helt enkelt.

Vinös sa...

Cafaggios basversion är stilmässigt mer i vår smak men helt klart ett mkt enklare vin. Den är rödfruktigare, torrare och mer traditionell.

Fonterutoli är ju grymt men vi tycker nog att även det är enklare än San Martino, dock definitivt mer prisvärt. Men jämför vi med Castello di Fonterutoli så får San Martino spö trots drygt hundra spänn högre pris.

Peter Fröhlin sa...

Håller fullkomligt med om Panzano som bästa by i Chianti. Favoritgården är Panzanello och främst deras Il Manuzio som är ett underbart vin som numera även finns på bolaget men tyvärr alldeles för dyrt. Har köpt det på plats för 20 € men Bolaget vill ha 323 SEK. Inte så långt ifrån Panzano ligger också Isole e Olena. Däremot har jag aldrig blivit kompis med Villa Cafaggio.

Hemma Hos Vinaren sa...

Fast hur står sig Castello di Fonterutoli -05 egentligen som finns på SB nu? En kasst år i Toscana sägs det ju.

Vinös sa...

Peter: Kul att du också gillar Panzano! Producenten som vi håller allra högst i byn är nog Fontodi. Il Manuzio har vi faktiskt aldrig provat men det måste vi åtgärda!

Hemma Hos: Vi har inte provat CdF 2005 men 2004:an är fantastisk. Rent generellt har vi blivit väldigt besvikna på 2005 i Toscana så vårt tips är att spara pengarna och vänta på 2006:orna!

anders wennerstrand sa...

Tack för läsningen. Vi drack 2000 San Martino till helstekt för någon vecka sedan; ljuvlig, ädel slottskaraktär och mjuk mognad utan att tappa spänsten. Sangiovese som i Bordeaux, typ, men med utmärkt ursprungskänsla. Och helt olik - till det bättre - den rätt anonyma flaska jag skrev om förra vintern.

Bara för att slå ett slag för mognadsfasen. Och jämfört med Castello di Fonterutoli (som jag verkligen också gillar) känns SM lite elegantare, lite sirligare, för den som söker det.

Niklas Jörgensen sa...

Hej Vinös, skickat ett mail till dig och då jag vet vår mailkommunikation tidigare hamnat i junket så hör av dig om du inte fått något från mig!

MVH

Niklas J