lördag 8 augusti 2009

Bonnaire Special Club 1985

Det kanske är uppenbart att vi gillar blanc de blancs från Côte des Blancs. Och vi ryser av välbehag varje gång vi dricker special club. Ikväll kombinerar vi allt det i ett vin som hunnit bli 24 år gammalt...

Bonnaire är för oss den näst bästa producenten i grand cru-byn Cramant, vi håller endast Diebolt-Vallois högre. Men det är såklart inte enbart odlare som ägare mark i byn, många av de större husen skördar också toppchardonnay i Cramant.

De bästa växtplatserna ligger i sydsluttningarna direkt söder om byn och här äger Jean-Louis Bonnaire mycket mark. Byns läge är i övrigt huvudsakligen i östläge men det finns även några fina sydöstliga växtplatser nedanför Moët&Chandons slott Château de Saran (klicka på Cramant-länken ovan så ser du ett skogsparti nordöst om byn som med lite fantasi ser ut som en sköldpadda. Château de Saran ligger på framsidan av sköldpaddans vänsterben).

Bonnaire har idag lämnat special club-klubben som numera heter Club Trésors de Champagne. Vi skrev lite mer om den sammanslutningen här. Men fram till och med 1990 var man fortfarande medlemmar och tillverkade då sin special club från gamla chardonnaystockar i de sydlägen som nämndes ovan. På den tiden hade alla special club-viner formen av en bowlingkägla och alltså inte den mer bredfotade flaska som används idag.

Det glada 80-talet var ett riktigt bra decennium i Champagne, kanske det bästa någonsin. Allra bäst har 1988 visat sig, tätt följt av 1982 och 1985. Vintern 1985 var isande kall i Champagne med temperaturer under -20°C. Det gjorde att en del av vinstockarna dog och det blev inte bättre när man senare under våren drabbades av frost som ytterligare minskade skördens storlek. Det som räddade till slut lyckades rädda en liten men högkvalitativ skörd var en väldigt varm och solig september. Septembre fait le vin, som det heter därnere.

Bonnaire Special Club 1985 har en lite försiktig och åldrad mousse. Vi dricker ur vitvinsglas och serverar vinet lite för kallt eftersom temperaturen stiger snabbt i sommarvärmen.

Oxidationstonen som är oundviklig i champagner av den här åldern är som vanligt mycket tydlig när vinet är för kallt. Men när temperaturen kryper upp mot 10°C bäddas sherrytonerna in och är inte längre störande, de bidrar bara till komplexitet och mjukhet i doften.

Det finns en typisk och mycket tydlig ton av hasselnötter och mineral högt upp i glaset. Sniffar man lite djupare kommer gula plommon, en större mogen äpplighet och inslag av tarte tatin, citron och en söt ton som ligger någonstans mellan akaciahonung och mjukgräddade maränger. Doften av äppelmos för våra tankar till pinotdominerade Aÿ-champagner fast med mycket mer elegans. Trots sin ålder är vinet fortfarande autolytiskt jästigt och får extra skjuts i den dimensionen av tertiära champinjontoner.

När temperaturen stiger ytterligare kommer mognadstoner av saffran och det är lätt att fortsätta associera till bakverk. Tänk er en imaginär blandning av lussebulledeg, tarte tatin, citronpaj och mandelbiscotti.

På syran märker man inte av att det här vinet genomgått malolaktisk jäsning, den är hög och superfräsch. Men det märks i fluffigheten och gräddigheten. Det är som att dricka citronpajselixir med lite bubblor i. Fantastiskt gott!

12 kommentarer:

E sa...

Mmm, champinjontoner! Börjar verkligen bli läge att korka upp lite åldrande bubbel..
Har ni provat Bonnaires standardcuvée? Stod och fingrade på den häromdagen men slog inte till.
/Erik

E sa...

Har ni förresten någon koll på ifall det är fler som varit med i klubben och lämnat? Jag känner till Voirin-Desmoulin vars 2002 SC jag köpte i Reims och har i källaren men i övrigt är jag okunnig..

Igor sa...

Ni kan prova Larmandier-Bernier, en av de coolaste producenterna just nu. Dessvärre finns inget 24 år gammalt bubbel tillgängligt just nu, men bra är det.

Vinös sa...

E: Bonnaires standardcuvée är ok men inte mer. Men den har ett ganska konkurrenskraftigt pris så det är väl värt att prova. Bonnaires BdB är gjord på enbart Cramant-druvor och är betydligt bättre. Den finns i beställningssortimentet men har tyvärr inte begåvats med samma låga pris. På plats skiljer det bara ett par euro mellan dessa viner men på bolaget är skillnaden hela 90 kr.

När det gäller Special Club så har vi ingen bra förteckning över tidigare medlemmar. Hittar du någon sådan får du gärna säga till, det vore intressant läsning!

Voirin-Desmoulins har vi aldrig druckit men en Special Club från ett toppår som 2002 kommer ni garanterat inte bli besvikna på.

Igor: Av nyfikenhet - vad menar du med att de är en av de coolaste producenterna?

Igor sa...

Ledsen om jag slängde mig med klicheartade uttryck. Larmandier-Bernier är en väldigt bra producent som levererar på topp med extremt hög kvalitet, ett klart snäpp över Bonnaire (enligt mig iaf). Mycket bra bubbel från Cramant.

Vinös sa...

Ska man vara petnoga ligger Larmandier-Bernier i 1er cru-byn Vertus ett par mil söder om Cramant :)

Men de äger även en mark i andra delar av cote de blancs, bland annat en plätt med gamla stockar i Cramant. Från den växtplatsen gör de en årgångsbetecknad extra brut, "Vieille Vigne de Cramant". Det var väl den du avsåg Igor? Vi har tyvärr aldrig provat den men deras "Terre de Vertus" är grym!

Igor sa...

Jo, exakt. Det var den jag syftade på, den bästa Cramant-Champagne jag provat. Deras Vertus-bubbel är också sällsynt bra, precis som du säger.

Vinös sa...

Om du gillar vin på gamla Cramant-stockar kan vi tipsa om Diebolt-Vallois cuvée Prestige och Sugot-Fenueil Special Club. Bägge är lysande exempel på krämigheten som just Cramant-chardonnay ger, speciellt om man låter basvinerna genomgå malolaktisk jäsning.

Finare Vinare sa...

Tala inte om Sugot-Feneuil, det vattnas i munnen, och kanske särskilt när vi tänker på 85an. Varför ser vi inte till dem på SB längre?

Vinös sa...

Det är generellt ganska svårt att få tag på Sugot-Feneuil, de har inga problem att sälja hela sin produktion i ett nafs. Vi besökte dem i Cramant för 3-4 år sedan men de hade nästan ingenting alls att sälja då.

Den senaste SF som kom till Sverige var väl en liten laddning special club 1990 för typ 3 år sedan?

Har ni koll på vilken importör som tar in dem?

Finare Vinare sa...

Prime Wine. Men de har tyvärr inget från Sugot-Feneuil listat ens för restaurang.

Vi har köpt och druckit S-F 1985, 1988 och 1990. Men frågan är om inte 1985 var den allra bästa. Nittian kom i dec 06.

Vinös sa...

PrimeWine alltså, det är väl de som tar in Diebolt också?

Har ni några kvar förresten? Vi har bara en special club 90 och en magnum(!) av deras vanliga 95:a. Bägge ligger i farozonen för närtida konsumtion :)