lördag 29 augusti 2009

Château Lanessan 1996

Kvällens vin köpte vi på bolaget för 225 kronor i maj förra året. Men det hade kunnat vara betydligt dyrare om slottets tidigare ägare hade spelat sina kort lite annorlunda för en sisådär 150 år sedan. Inför den stora klassificeringen av Médoc 1855 struntade eller glömde nämligen den dåvarande ägaren, Louis Delbos, att skicka in några provflaskor och vinet blev därför inte cru classé trots att det vid den tiden ansågs vara väl så bra som många av slotten som kom med.

Druvmixen i dagens Lanessan är 75% CS, 20% merlot, 3% CF och 2% PV och det har fått ungefär 2 år på mestadels använda barriquer.

Château Lanessan 1996 doftar tertiärt av eneträ, salt köttbuljong, stall och fårticka. Under alla mognadstoner kan man även ana lite mint och söt frukt och det gör verkligen underverk för helhetsintrycket.

Smaken domineras också av mognadstoner och även här fräschas det hela upp av söt blåbärsfrukt. Den enda invändning vi har är att tanninstrukten är för klen, förmodligen var det här vinet ännu bättre för ett par år sedan. Men vi har ändå inga problem att sitta och sniffa och njutningsdricka hela kvällen.

Inga kommentarer: