torsdag 27 augusti 2009

Virna Nebbiolo d'Alba 2003

Virna är en baroloproducent som vi besökt vid ett flertal tillfällen. Första gången var det rent spontant, de ligger perfekt längs Via Alba som leder upp till byn Barolo och vi svängde in på vinst och förlust. Men efter det besöket har vi återvänt gång på gång eftersom de gör väldigt prisvärda och lagringsdugliga viner.

Virnas främsta vin enligt oss är Barolo Preda Sarmassa som kombinerar den råa tanninkraften från cru Preda med den fantastiska sensuella kvaliteten från cru Sarmassa, en av Barolos absolut bästa växtplatser. Vi har druckit den i årgångarna 1996, 1999 och 2000 och samtliga är av riktigt hög kvalitet.

Vi har också druckit många årgångar av kvällens vin och vi har aldrig upplevt en kraftigare "fällning". Som bilden visar följer det nästan alltid med en bottensats av långa, tunna skal som vi aldrig stött på i något annat vin. Intressant nog förekommer det inte i någon av Virnas Baroli, bara i deras Nebbiolo d'Alba.


Druvorna till kvällens vin kommer från den sydvästliga vingården Colombé i Diano d'Alba. Stockarna planterades 1975 och är av klonen Lampia.

Virna Nebbiolo d'Alba 2003 doftar ren och fräsch nebbiolofrukt, de 12 månaderna på fat märks inte alls. Vi får hallon, läder och rosor i den något enkla men ändå njutbara doften. I munnen är det aningen alkoholeldigt, speciellt när man precis svalt. Men det skyller vi helt på årgången.

Frukten har börjat torka ut litegrann men vinet är absolut inte för gammalt. Nebbiolo har verkligen en unik förmåga att åldras på ett positivt sätt. Den här typen av billiga och mycket prisvärda nebbioloviner i den fruktiga skolan lyser med sin frånvaro på systembolaget. Och det är väldigt synd!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Virna är en supervinmakare. personligen föredrar gag Cannubi Boschis, men vinerna är oerhört prisvärda!

Vinös sa...

Vi har upplevt att Cannubi Boschis inte åldras lika väl som Preda Sarmassa? Men alla deras viner är precis som du skriver oerhört prisvärda. Jag tror vi betalde 7 euro för deras Nebbiolo. Och barolo cru-vinerna ligger väl runt 20!