tisdag 18 augusti 2009

Fort Ross Pinot Noir Reserve 2005


Vi dricker sällan kaliforniska viner men ikväll testar vi en pinot som tas in av Bristly. Egentligen ville vi köpa en Pommard, Clos de Verger från Domaine Fernand et Laurent Pillot som också tas in av Bristly, men den var slut så det fick bli en jänkare istället.

Fort Ross Pinot Noir Reserve 2005 (320 kr) doftar mörkt och senskördat i en sötaktig stil. Det första som slår oss är en lite överdriven ton av vanilj. Hmmm. Vi tror inte att det här bara är fatvanilj. Det doftar artificiellt, nästan som vanilla coke. Undrar om inte lite tillsatser har använts för att få till den här nivån på vaniljfjäsk, antingen när faten rostas eller direkt i vinet. Därutöver doftar det hallonfudge, björnbär, enbär och en lite tillbakahållen kryddighet.

I munnen är vinet polerat och väluppfostrat. Tanninerna är behagliga, koncentrationen riktigt bra, syran ok och frukten är ren och välgjord. Problemet är återigen vaniljen i kombination med sötman, det blir lite för sliskigt och det känns inte naturligt.

Vi gillar verkligen Bristly, de känns som en frisk fläkt i det svenska importörsledet. Den typen av ambitiösa, engagerade och moderna importörer erbjuder ett andningshål för alla oss vinälskare som tvingas leva i monopolet. Med det sagt tvingas vi dock konstatera att just det här vinet inte är i närheten av att motivera sitt pris.

Inga kommentarer: