söndag 23 augusti 2009

Antinori Pian delle Vigne 1995


Vi har druckit Pian delle Vigne ganska många gånger men aldrig 1995:an som var vinets premiärårgång. Kvällens flaska inhandlades på en fotbollsresa till Rom våren 2002 där Roma spöade Lazio med 4-1 på en knökfull olympiastadion och Montella gjorde hat trick.

Antinori är en av Italiens största vinproducenter med egendomar i både Toskana och Umbrien. Trots sin storlek upplever vi dock att de nästan alltid levererar både hög kvalitet och prisvärde.

Antinori Pian delle Vigne 1995 doftar moget och lite brunello-murrigt. Körsbären har torkat lite och vi får läder, fat, saltlakrits, salmiak och sottobosco. Men även lite fräschare vitblommiga inslag som tillsammans med en bra dos mineral gör vinet komplext och klassigt.

I munnen är det betydligt slankare än andra årgångar vi provat. Det kan delvis vara att 1995 inte var något riktigt toppår (vi drack exempelvis 1999 ganska nyligen och den var betydligt fylligare och mer fullmatad) men det beror förmodligen också på vinets ålder.

Det smakar soltorkade tomater, salmiak och saltlakrits och trots att det är riktigt bra skjuts i mittsmaken känns vinet aningen uttorkat. Det är möjligt att vinet var ännu bättre för några år sedan men eftersmaken är riktigt lång och intensiv och vi njuter av fulla muggar.

Inga kommentarer: